Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия и Полша поемат контрола над свързани с "Газпром" компании


Бизнес кулата "Лахта център", централата на руския газов монополист "Газпром" в Санкт Петербург, Русия, 27 април 2022 г.
Бизнес кулата "Лахта център", централата на руския газов монополист "Газпром" в Санкт Петербург, Русия, 27 април 2022 г.

Германия и Полша съобщиха, че поемат контрола над свързани с руския енергиен гигант “Газпром” компании, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че целта е да бъдат гарантирани доставките на газ, докато Европа се бори с енергийната криза заради войната в Украйна.

В отговор на подкрепата на европейските страни за Украйна и наложени санкции на Русия, Москва намали доставките на природен газ. Така беше създадена енергийна криза, която подхранва инфлацията и принуждава много компании да затворят заради високите цени.

В понеделник Германия заяви, че национализира бившия германски филиал на “Газпром”, за да го спаси от фалит и да принуди Русия да се изтегли от него. Компанията, която беше преименувана от “Газпром Германия”, на SEFE (Securing Energy for Europe), е под контрола на правителствена агенция от арил. Оттогава дружеството е получило над 11 млрд. евро държавни заеми за стабилизирането си.

"Сефе" (SEFE) е втората германска компания след "Унипер" (Uniper), която е национализирана в резултат на енергийната криза, породена от войната в Украйна.

В съответствие с новия закон за енергийна безопасност германското икономическо министерство нареди да бъде намален капиталът на дружеството. Така регистрираният уставен капитал на "Сефе" от 225,6 млн. евро беше сведен до нула. В резултат на това "Газпром" ще загуби инвестициите си.

Междувременно полското правителство каза, че е поело „временно принудително управление“ на дела на “Газпром” в газопроводната система “Ямал” на полска територия. Поглъщането е необходимо за енергийната сигурност на страната, се казва в съобщението, цитирано от Асошиейтед прес.

Германия, която беше основен вносител на руски газ преди войната, не е получавала газ от Русия от края на август. Доставките за Полша бяха прекъснати през април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG