Връзки за достъпност

Извънредни новини

Според следствен експеримент: българският граничар е убит от упор през оградата


Мястото край оградата по границата между България и Турция, на което беше застрелян граничният полицай Петър Бъчваров
Мястото край оградата по границата между България и Турция, на което беше застрелян граничният полицай Петър Бъчваров

Българският граничен полицай Петър Бъчваров е бил застрелян от турската страна на пограничната ограда край село Голям Дервент, община Елхово. Това е установил следствен експеримент, извършен от следователи от Ямбол и експерти от отдел „Криминалистика“ към Националната следствена служба (НСлС).

Експериментът е потвърдил, че при откриването на стрелбата българският граничен полицай се е намирал близо до открит отвор в телената ограда. Смъртоносният изстрел е бил произведен фронтално срещу него с гладкоцевно оръжие, най-вероятно ловна пушка.

Установено е също и че след изстрела сачмите, които са попаднали в тялото на полицая, са се раздробили при преминаването през оградата. Смъртоносният изстрел е бил последван от други, идващи отстрани по посока на автомобила на българския патрул. Впоследствие двамата извършители са избягали от мястото.

Ден по-късно Турция задържа двама заподозряни за случая.

Служителят на „Гранична полиция“ Петър Бъчваров беше убит на 7 ноември, докато изпълнява съвместен наряд на границата, в който е участвал и военнослужещ. Българските власти определиха случая като безпрецедентен и съобщиха, че ще предприемат „безкомпромисни меркиза борба срещу незаконната миграция.

Само няколко седмици по-рано двама полицаи загинаха при катастрофа в Бургас, докато преследваха автобус с нелегални имигранти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG