Връзки за достъпност

Извънредни новини

Републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите. Байдън ги поздрави


Конгресменът Кевин Маккарти се кани да измести демократката Нанси Пелоси от председателския пост
Конгресменът Кевин Маккарти се кани да измести демократката Нанси Пелоси от председателския пост

Републиканската партия спечели 218 места в изборите за Камарата на представителите в американския Конгрес. С това републиканците си осигуриха мнозинство в долната камара през следващите две години, съобщи Би Би Си.

Новината беше потвърдена и от Ройтерс, която цитира данни от компанията за анализи "Едисън Рисърч" за резултатите от междинните избори, които се проведоха миналата седмица.

Все още не е ясно колко голямо ще бъде предимството на републиканците в долната камара, защото преброяването на гласовете не е приключило. Според прогнозните данни републиканците ще спечелят между 218-223 места в 435-местната камара.

Предни дни демократите си осигуриха мнозинството в горната камара на Конгреса - Сената.

Мнозинството от представители на Републиканската партия в долната камара се очаква да затрудни законодателните инициативи на президента Джо Байдън през оставащите две години от мандата му. Въпреки това, той поздрави републиканците.

"Американският народ иска от нас да свършим нещо за него. Ще работя с всеки - републиканец или демократ - който желае да работи с мен, за да постигнем резултати за тях", каза още президентът, цитиран от Белия дом.

Новината за спечеленото от републиканците мнозинство в Камарата на представителите идва ден, след като Доналд Тръмп съобщи, че пак ще се кандидатира за държавен глава.

Във вторник републиканците издигнаха кандидатурата на Кевин Маккарти за председател на Камарата на представителите. Той има достатъчна подкрепа, за да замени на поста представителката на демократите Нанси Пелоси. Тя вече заяви, че няма да се откаже от ръководството лесно, като в изявление обеща, че партията ѝ ще упражни "силен натиск върху оскъдното републиканско мнозинство".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG