Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН поиска страната, която атакува АЕЦ "Запорожие", да спре незабавно


Снимката е от предишните атаки срещу АЕЦ "Запорожие" от 21 октомври 2022 г.
Снимката е от предишните атаки срещу АЕЦ "Запорожие" от 21 октомври 2022 г.

Ядреният надзорен орган на ООН осъди атаките срещу контролираната от Русия атомна електроцентрала „Запорожие“ в Югоизточна Украйна. Москва и Киев се обвиняват взаимно за ракетния обстрел, който започна в събота вечерта и продължи до неделя сутринта.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в неделя каза, че "мощни експлозии" са ударили централата през последните два дни. Той поиска страната, която стои зад атаките, да ги прекрати незабавно.

По думите му подобни атаки срещу най-голямата ядрена централа в Европа рискуват голяма ядрена катастрофа.

„Новините от нашия екип вчера и тази сутрин са изключително обезпокоителни. На площадката на тази голяма атомна централа имаше експлозии, което е напълно недопустимо. Който и да стои зад това, трябва да спре незабавно. Както много пъти съм казвал, вие си играете с огъня!", каза Гроси.

Реакторите в проектираната от Съветския съюз централа са затворени, но съществува риск ядреното гориво да прегрее, ако захранването на охладителните системи на централата бъде прекъснато.

Екип на МААЕ на място съобщи, че някои от сградите, системите и оборудването на централата са били повредени при атаките. Украинската енергийна агенция "Енергоатом" обвини руските сили в обстрела на съоръжението, като каза, че са регистрирали 12 експлозии "на територията на атомната електроцентрала".

На 20 ноември руското министерство на отбраната обвини украинските сили, че са стреляли по електропроводи, които захранват централата, докато държавната информационна агенция ТАСС цитира служител от руския ядрен оператор "Росенергоатом", който казва, че някои от съоръженията за съхранение на обекта са били ударени.

През последните месеци Москва и Киев се обвиняваха взаимно, че са насочени към централата, която руските сили взеха под контрол малко след нахлуването си в Украйна през февруари.

Новината идва на фона на новата стратегия на руската армия, започнала приложението си в началото на октомври - да унищожи енергийната система на Украйна. В резултат от ударите в последните седмици половината държава остана без ток.

АЕЦ "Запорожие" беше превзета през март от руската армия, но централата и досега остава свързана с украинската електропреносна мрежа. МААЕ няколко пъти призова Москва да изведе войниците си от територията на АЕЦ, но това не беше изпълнено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG