Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция изстреля ракети в Ирак и Сирия в отговор на атентата в Истанбул


Снимката показва последиците от атаките на турските власти на 20 ноември според информация, разпространена от турското министерство на отбраната.
Снимката показва последиците от атаките на турските власти на 20 ноември според информация, разпространена от турското министерство на отбраната.

Турция проведе въздушна атака в северните региони на Сирия и Ирак. Това съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от Уошингтън поуст.

Ракетният обстрел е бил насочен срещу кюрдски групи, които Анкара смята за отговорни за бомбената атака от 13 ноември в Истанбул. Шестима души загинаха, а над 80 бяха ранени, когато на оживен булевард в сърцето на Истанбул избухна бомба. Турските власти обвиниха за атаката Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН). И двете отричат да са замесени.

На 19 и 20 ноември бойни самолети са атакували бази на забранената ПКК и СЗН, се казва в изявление на турското министерство от неделя вечер.

Към него са изпратени и изображения на излитащи изтребители F-16 и кадри на въздушна атака с дрон.

Анкара се позовава на правото си на самоотбрана съгласно член 51 от Устава на ООН. Според властите атаката е насочена срещу райони, които са „използвани като база от терористите“ в атаките им срещу турската страна.

Сирийски кюрдски служители твърдят, че има цивилни жертви на атаките, но тази информация не може да бъде независимо потвърдена.

След ударите Министерството на отбраната публикува снимка на изтребител F-16 с фразата „Време за разплата!“. Турската информационна агенция съобщи, че F-16 са излетели от летищата в Малатия и Диарбекир в Южна Турция, докато дронове са били изстреляни от Батман.

Според турските власти общо 89 цели са били унищожени и "голям брой терористи", както те ги определят, са били убити при атаките.

И Анкара, и Вашингтон смятат ПКК за терористична група, но не са съгласни относно статута на СЗН. Те бяха съюзници на САЩ в борбата срещу Ислямска държава в Сирия.

Кюрдската работническа партия води въоръжена борба срещу турското правителство от средата на 80-те години на миналия век и многократно е била обвинявана за атентати на турска територия. Анкара редовно извършва военни атаки срещу нейни бази в Северен Ирак и Сирия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG