Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отмени окончателно разрушаването на незаконна оранжерия в резиденцията на Доган


Резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
Резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени заповед на зам.-кмета на община Бургас, според която фирма "Хермес Солар" трябва да премахне незаконна оранжерия от местността "Отманли" в лесопарк "Росенец". Това стана ясно, след като решението беше публикувано в понеделник.

Оранжерията е една от няколко сгради на територията на лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“, които през 2020 г. прокурата обяви за незаконни, след като констатира множество нарушения и данни за документно престъпление. Това лято беше съборена първата от тях.

Решението е на тричленен съдебен състав с председател Таня Радкова и членове Анелия Ананиева и Радостин Радков. Като причина е посочено, че в заповедта за премахване на оранжерията не са описани достатъчно детайлно и ясно конкретните постройки и тяхната площ. По делото са изготвени експертизи, които установяват, че въпросната постройка е сглобяема, с три свързани части - А, Б и В от метална конструкция с различни размери, като общата площ на трите части е 912 кв.м.

Според съда обаче, пише Дневник, описаният в заповедта строеж не е индивидуализиран в достатъчна степен, което "възпрепятства възможността за надлежен съдебен контрол на заповедта и съответствието ѝ с приложимите законови разпоредби". В разпоредителната част на заповедта е наредено премахването на незаконен строеж "оранжерия с приблизителна площ 500 кв.м".

ВАС пише още, че според административно-процесуалния кодекс издателят на акта трябва да докаже убедително основанията за издаването на заповедта, което според съдиите не е направено.

Дневник припомня, че компанията "Хермес Солар", която е трябвало да премахне оранжерията, е сочена от медийни публикации за близка до Доган.

Обвиненията в незаконност на постройките дойдоха, след като през лятото на 2020 г. лидерът на "Демократична България" Христо Иванов опита да стигне до плажната ивица в съседство на резиденцията на Доган, която е публична собственост.

Там беше посрещнат от служители на Националната служба за охрана (НСО), които не го допуснаха. Освен за проверки това стана и една от основните причини за масовите антиправителствени протести в цялата страна няколко дни по-късно, които продължиха месеци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG