Връзки за достъпност

Извънредни новини

Незаконна сграда до "сараите на Доган" се разрушава от собственика


Останки от съборената постройка на фона на лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец. Стоп-кадър от репортаж на bTV, 2 юли 2022 г.
Останки от съборената постройка на фона на лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец. Стоп-кадър от репортаж на bTV, 2 юли 2022 г.

Една от незаконните постройки в Росенец беше разрушена, съобщи пресцентърът на "Да, България". Става дума за двуетажна сграда, разположена на плажа до лятната резиденция на Ахмед Доган, почетният председател на ДПС.

Разрушението е било извършено от собственика на сградата – фирмата "Стрейтлайн".

Премахването на незаконната сграда беше разпоредено от община Бургас през август 2021 г., но "Стрейтлайн" обжалва. Последваха няколко съдебни спора и търсене на пари за премахването на постройката.

В района има още 13 незаконни постройки, твърди "Демократична България" (ДБ).

През юли 2020 г. трима души от ДБ, в това число и съпредседателят й Христо Иванов, достигнаха по море до този плаж и бяха прогонени обратно в морето от представители на НСО.

Акцията, предавана на живо в социалните мрежи, имаше за цел да покаже незаконното обособяване на една територия като непристъпна и скритата връзка на ДПС с държавата и управлението на ГЕРБ. Тя, заедно с обиска на прокуратурата в президентската институция, доведе до многомесечни протести срещу правителството на Бойко Борисов.

Случаят прерасна и в изясняване на законността на постройките на брега на морето в парк Росенец.

Освен къщата на плажа, съборена през уикенда, в първата вълна трябваше да бъдат премахнати още триетажна масивна постройка и павилион, използван от охраната. На събаряне подлежат и още две сгради - друга двуетажна постройка и оранжерия, твърдят от "Да, България".

След края на управлението на ГЕРБ Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) установи, че и удължението на кея пред "сараите" на Ахмед Доган е незаконно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG