Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фон дер Лайен подкрепи пред Радев влизането на България в Шенген


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изрази подкрепа за присъединяването на България към Шенген в телефонен разговор с президента Румен Радев. Това съобщи в петък вечерта пресцентърът на президентството.

Формално България е изпълнила всички условия, за да бъде приета в пространството за безвизово пътуване, но Нидерландия и Австрия са против, като е възможно противопоставяне и от Швеция.

Според съобщението Фон дер Лайен е "откроила постигнатите от страната резултати в охраната на границите на Европейския съюз (ЕС) въпреки силния миграционен натиск".

Радев е изразил очакване резултатите по охрана на границите да бъдат признати от всички европейски партньори и България да се присъедини в най-скоро време към Шенгенското пространство.

"Свързаността е от ключово значение в условията на криза и прекъснати или силно затруднени вериги на доставки, затова улесняването на комуникацията между страните членки от Европейския съюз в Югоизточна Европа чрез разширяването на Шенгенското пространство следва да бъде приоритет", е казал Радев.

По-рано в петък вицепремиерът Иван Демерджиев съобщи, че е разговарял в Брюксел с вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер, с представител на Швеция и с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон по въпроса за присъединяването на България към Шенген.

"Комисар Йохансон ни посъветва до 8 декември да положим всички необходими усилия. Вярваме, че можем да постигнем успех", каза Демерджиев по повод предстоящото гласуване в Съвета на ЕС за разширяването на Шенген с България, Румъния и Хърватия.

"Нито Австрия, нито Швеция заявиха категорични позиции срещу присъединяването ни в момента, но имат изисквания, искат информация, време, дебат, трябва решение на парламента в Швеция. Досега Нидерландия не посочва никакви конкретни причини за своите резерви", добави той.

На 16 ноември Европейската комисия призова Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на трите страни да участват пълноценно в Шенгенското пространство.

Два дни по-късно австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната се противопоставя на премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния.

В Шенгенското пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

България, Румъния и Хърватия имат подкрепата на Европейския парламент и от Европейската комисия, но националните правителства на други страни в Шенген могат да спрат процеса.

Българският парламент прие декларация, с която призовава страните членки на ЕС да подкрепят присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG