Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турската полиция арестува над 150 жени по време на шествие за равни права


Снимка от шествието в Истанбул, 25 ноември
Снимка от шествието в Истанбул, 25 ноември

Над 150 жени, участвали в демонстрация в Истанбул в петък вечерта по повод Международния ден за борба с насилието над жените, са били арестувани. Това съобщи БТА в събота.

По данни на сайта „Т24“ демонстрацията е била организирана по инициатива на женски сдружения въпреки забрана на градските власти срешу провеждането ѝ.

Много жени са се събрали в центъра на Истанбул и са провели мирно шествие, започнало от централния булевард Бейоглу и стигнало до площад Таксим. Протестиращите са носили плакати с надписи ”Не на убийствата на жени“, „Спрете издевателствата“, ”По-строги закони срещу извършителите на убийства“.

„Т 24“ съобщава, че полицията е употребила насилие над демонстрантките и са избухнали сблъсъци. 154 жени са били арестувани, сред задържаните има и журналистки. Твърди се, че има ранени, но не се съобщава колко. Полицията е блокирала площад Таксим.

В Турция са убивани стотици жени всяка година. Групата "Ще спрем убийствата на жени" започва да публикува данни за смъртните случаи от новинарските материали и от семействата на жертвите, след като правителството признава, че не поддържа официален регистър, пише "Гардиън".

По нейни през 2019 г. в Турция са били убити 474 жени, а за първите 10 месеца на 2022 числото е 275.

През 2020 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтегли страната от Истанбулската конвенция. Тя е основана през 2011 г. по инициатива на Съвета на Европа и има за цел предотвратяване, съдебно преследване и премахване на домашното насилие и насилието над жени.

„Гаранцията за правата на жените са в действащите закони. Нашата съдебна система е достатъчно динамична и достатъчно силна, за да приложи нови разпоредби, ако е необходимо “, съобщи тогава в Туитър министърът на семейството, труда и социалната политика Зехра Зумрут, но не посочи ясна причина за оттеглянето.

Много консерватори в страната са враждебно настроени към принципа за равенство на половете, застъпен в документа, и атакуват конвенцията с довода, че тя насърчава хомосексуалността.

С подобен аргумент София се отказа да я ратифицира, след като ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и "трети пол", макар че конвенцията споменава само "мъже" и "жени" и няма общо с въпросите на еднополовото съжителство.По-късно Конституционният съд реши, че документът противоречи на основния закон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG