Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повечето украински бежанци, настанени във фургоните в Елхово, са напуснали сами


Така изглеждат фургоните в Елхово, където са настанени украински бежанци.
Така изглеждат фургоните в Елхово, където са настанени украински бежанци.

Повечето от настанените във фургоните в Елхово украински бежанци сами са решили да напуснат временния център и са заминали за Румъния. Малкото останали украинци ще бъдат транспортирани и настанени в държавна база в Приморско, предаде БТА, която цитира областния управител на Ямбол Георги Чалъков.

По думите му 21 украинци са отпътували на собствени разноски за Румъния като сами са си организирали транспорта.

В неделя в транзитния център в Елхово остават 12 украински граждани. За изхранването им се грижи Българският Червен кръст, казва още Чалъков.

„Оставаме в готовност - всеки, който има нужда от подслон в този транзитен център, да бъде настанен“, казва още областният управител на Ямбол.

Три майки, три истории и поне три неизвестни
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

Центърът в района на „Гранична полиция“ в Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души. Той беше изграден през 2019 г. за настаняване на нелегални мигранти, влезли незаконно у нас през държавната граница с Турция.

В края на май тази година в центъра бяха настанени временно над 650 украински бежанци, които до този момент бяха отседнали в хотели по Черноморието. Те останаха там 72 часа, докато бъдат транспортирани към държавните бази за настаняване, въпреки че условията не бяха подходящи за майка с малки деца и възрастни хора.

В началото на ноември българските власти отново настаниха украинци във фургоните в Елхово. Вътрешното министерство тогава каза, че те ще трябва да останат там само няколко дни докато решат в кои държавни бази ще ги пратят. Няма официална информация колко време са прекарали повечето хора в Елхово.

Една от майките с деца от Украйна, настанени в Елхово преди 2 седмици, с която Свободна Европа разговаря, каза, че условията там не са подходящи за деца.

„Няма къде децата да учат. Тоалетните текат, мястото е малко. Иначе ни хранят, вътре е топло, има печка“, каза Надя Герасимова, бежанка от Украйна.

В края на октомври около 16 000 украинци бяха настанени в хотели и бази по държавната програма за помощ на бежанците от войната. Тогава властите решиха, че ще прекратят програмата и ще преместят всички тези хора в държавни почивни бази. През следващите 2 седмици имаше протести на украинските бежанци, както и на хотелиерите, които искаха да се удължи програмата, за да могат хората да не бъдат местени отново.

На 16 ноември Министерският съвет взе решение все пак да не прекратява програмата до 24 февруари 2023 г., когато се навършва 1 година от началото на войната на Русия в Украйна.

Според новото решение хората, които са били подслонени в хотели до 31 октомври, ще имат право да останат на същите места. Украинците, които са влезли в България след 1 ноември обаче, вече ще се настаняват в държавни почивни бази. Според плана на властите новопристигналите първо ще трябва да минават през буферни центрове като този в Елхово.

Няма официална информация колко украинци са останали в България и имат нужда от безвъзмездното настаняване по програмата, нито колко са пристигнали или са си тръгнали през последните седмии. Средствата за помощ на украинците идват от Европейски фонд, а не от българския държавен бюджет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG