Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още три месеца в хотели. Програмата за украински бежанци е удължена до 24 февруари догодина


Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев
Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев

Програмата, по която хотели и къщи за гости получаваха компенсации от 15 лв. на ден за всеки настанен украински бежанец, ще продължи до 24 февруари 2023 г. Това реши Министерският съвет в сряда.

Решението идва, след като две седмици по-рано служебното правителство съобщи, че няма да удължава програмата. Тогава служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза, че всички украински бежанци, които досега са пребивавали в хотели и нямат възможност сами да поемат разноските си, ще бъдат настанени в държавни почивни бази.

Според новото решение хората, които са били подслонени в хотели до 31 октомври, ще имат право да останат на същите места. Украинците, които са влезли в България след 1 ноември обаче, вече ще се настаняват в държавни почивни бази.

Удължаването е с 4 месеца и е до 24 февруари 2023. На тази дата изтича решението на Европейския съюз за предоставяне на едногодишна временна закрила на украинските бежанци - точно година след началото на непредизвиканата руска инвазия в Украйна.

Миналата седмица десетки украински бежанци, настанени в хотели по Черноморието, излязоха на протест заради неяснотата за бъдещето им и преместването им в държавни бази. Тя бяха подкрепени и от собственици на хотели.

Според официалната статистика през октомври в България по държавната програма са подслонени около 16 000 украинци. Някои от тях вече са в държавни бази.

В края на май правителството отново не успя да организира добре преместването на украинците. Тогава изтече предишната правителствена програма.

Отново имаше планове да се прекрати настаняването по хотели по Черноморието, но бежанците тогава бяха близо 80 000. След една седмица на хаос и лоша организация част от тях бяха настанени в държавните бази. Тогава част от хотелите избраха да продължат да подслоняват украинците и да получават по 15 лв. на нощувка на човек.

Три майки, три истории и поне три неизвестни
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG