Връзки за достъпност

Извънредни новини

Природният газ поскъпва с около 19 процента през декември


Председателят на КЕВР Иван Иванов
Председателят на КЕВР Иван Иванов

Природният газ ще поскъпне с около 19 на сто или малко под тези стойности през декември. Това стана ясно по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в понеделник. Според изчисленията за декември един мегаватчас ще струва около 145 лв. без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

БТА припомня, че КЕВР утвърди за ноември цена от 123,01 лв./MWh. По думите на председателя на комисията Иван Иванов основна причина за предстоящия скок са скъпите количества от хранилището в Чирен.

"Цената можеше да бъде по-ниска, ако не беше високата цена на природния газ, който се съхранява в подземното газохранилище в Чирен по причина, че периодът, когато беше нагнетено основното количество природен газ в Чирен, съвпадаше с най-високите цени на природния газ през месеците август и септември. И, фактически, се оказва, че за декември от всичките сегменти, от които се формира микса на цената на природен газ, цената от Чирен е най-висока", каза той.

Друг фактор за повишаването на цената според председателя на комисията е по-високото потребление през отоплителния сезон, както и голямото количество природен газ, което консумират топлофикациите.

"Тази цена, както и цената, която очаквам през януари, ще бъде още малко по-висока, но няма да има нищо общо с цената от 353 лева за мегаватчас, която беше достигната през месец септември", добави Иванов.

Новината идва няколко месеца след като служебното правителство на Гълъб Донев съобщи, че е открило “хаос и разруха” в енергетиката след встъпването си в длъжност. Кабинетът обяви връщането към доставки от руската държавна компания “Газпром” за неизбежно и каза, че в противен случай цените ще са непосилно високи за бизнеса.

Преговори с “Газпром” обаче не започнаха заради липса на реакция от руска страна на поканите на българското правителство. В момента България не получава газ от руската държавна компания.

Председателят на КЕВР Иван Иванов каза още, че има известно намаление на цената на европейските газови борси, което, макар и малко, се надява да се потвърди на 1 декември сутринта.

Предстои КЕВР да вземе окончателно решение на същата дата от 15 ч., като не се очаква значителна промяна в цената дотогава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG