Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В услуга на руските опити". Защо орденът на Николай Вълканов се оказа тайна


Президентът на "Мултигруп" Илия Павлов (вляво) и Николай Вълканов
Президентът на "Мултигруп" Илия Павлов (вляво) и Николай Вълканов

За какво ти е да връчваш орден, ако ще го правиш тайно? Президентът и назначеното от него правителство подходиха точно така с един бизнесмен. Решението да го наградят би трябвало да има тържествено звучене. Но нищо подобно, взето е скришом. Въпросът е защо.

Бизнесменът Николай Вълканов получи най-високото държавно отличие, но хората, които му го дават, мълчат, а в биографията му липсва ключов момент - връзката с "Мултигруп".

Вълканов е бившият вицепрезидент на тази компания.

Орден „Стара планина“ първа степен е най-високото държавно отличие, което се връчва от президента. Орденът не дава специални привилегии и няма финансово изражение, но има силна символна стойност. Той се дава на хора, „ които имат изключително големи заслуги към Република България“.

Значимостта на ордена не съответства на мълчанието, което съпровожда решението такъв орден да се връчи на Николай Вълканов. Противоречието идва на фона на биографията на наградения бизнесмен, протекла предимно в "Мултигруп".

Кой и кога е взел решението

В петък, 25 ноември, в "Държавен вестник" е публикуван указ на президента Румен Радев за награждаването на Вълканов. Самият указ е бил издаден на 21 ноември. Преди това, на 17 ноември, решението е било прието от Министерския съвет.

Въпреки че става въпрос за най-високото държавно отличие, за решението липсва не само предварителна информация, но и официално съобщение на сайтовете на правителството и на президентската администрация.

Свободна Европа изпрати въпроси до Николай Вълканов, за да разбере как той си обяснява мълчанието около неговото награждаване. До редакционното приключване на този текст отговор не беше получен.

Що се отнася до решението на Министерския съвет за връчването на този орден, то е взето още на 17 ноември. На тази дата не е имало редовно заседание на кабинета. В такива случаи се казва, че решението е "взето на подпис" (тоест на неприсъствено заседание; министрите се подписват един по един).

От Министерството на транспорта казаха за Свободна Европа, че служебният министър Христо Алексиев е гласувал против.

Служебният министър на културата Велислав Минеков каза за Свободна Европа, че „не е стигал до [него] такъв документ“, но ако го е подписал, ще се откаже.

Свободна Европа не получи отговор от Министерския съвет на кого е първоначалното предложение за Вълканов, как са гласували останалите членове на кабинета и защо всичко това се случва тайно.

От президентството казаха, че издаденият от президента Румен Радев указ е обнародван съгласно закона. Няма информация кога орденът ще бъде връчен официално.

"Прессекретариатът на президентската институция своевременно информира за провеждането на церемониите по удостояване с държавни отличия", казаха от президентството.

Под указа стоят подписите на президента, на премиера Гълъб Донев и на министъра на правосъдието Крум Зарков.

Тихо, но резултатно

Вълканов е близък до почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Самият Доган получи същия орден през 2005 г., но го върна заради това, че отличието е било връчено и на проф. Васил Мръчков - бившият главен прокурор по време на т.нар. Възродителен процес.

Първият опит Николай Вълканов да получи орден „Стара планина“ беше направен през 2021 г. Предложението за връчването беше разгледано на последното – извънредно, заседание на правителството на Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев.

Четирима министри тогава се обявиха против и решението беше оттеглено. Това бяха Христо Алексиев, Николай Денков, Велислав Минеков и Светлан Стоев.

Вторият опит за връчване на орден „Стара планина“ на бившия вицепрезидент на „Мултигруп“ е успешен. Решението е вкарано за гласуване отново в служебно правителство, назначено от президента Радев.

Кой е Николай Вълканов

Вълканов е влиятелен бизнесмен, но за дейността му преди 1989 г. има оскъдна публична информация.

Той е бивш директор на Научноизследователския институт по минно дело, генерален директор на държавната фирма „Минстрой Холдинг”, а след това вицепрезидент по инвестициите на „Мултигпруп” и управител на „Минстрой Майнинг Къмпани”.

В официалната биографична справка от Министерския съвет Вълканов е представен като "български предприемач, учен и общественик, посветил дългогодишния си професионален път на успешното развитие на българската икономика".

В мотивите към решението на МС пише, че "дейността на проф. Вълканов е свързана и със значителния принос във формирането на БВП". В изброената поредица от компании, с които е свързан Вълканов липсва най-голямата – "Мултигруп".

Периодът "Мултигруп"

"Мултигруп" е холдингът, символ на прехода. Компания, която винаги е била близка до властта. Фирмите, които са под шапката на корпорацията, работеха основно в бизнеси с държавна собственост и протекция. Публично известно е, че интересите и отговорностите на Вълканов в рамките на холдинга са основно в минното дело и строителството.

През 1994 г. Николай Вълканов влиза като физическо лице в ръководството на „Топенерджи“. Това е смесеното дружество между „Газпром” и „Булгаргаз”, в което по-късно влиза и „Мултигруп“ чрез фирмите „Минстрой Майнинг Къмпани” и „Овергаз”.

„Случаят с „Топенерджи“ е най-драматичният, но не и единственият прецедент, при който „Мултигруп” се поставя в услуга на руските опити страната ни да изпадне под пълна енергийна зависимост от Русия“, пише бившият политик и общественик Едвин Сугарев.

Хотел „Орфей“

Николай Вълканов е смятан за един от приближените до почетния председател на ДПС Ахмед Доган. През 2012 г. пред БТВ Вълканов казва, че с Доган са приятели.

Тогава става известно и че фирмата на Вълканов "Минстрой майнинг" е изплатила хонорар от 1,5 млн. лева на почетния председател на ДПС за консултантски услуги по хидроенергийния проект "Цанков камък". Хонорарът легитимира бизнес начинанията на Доган в следващите години.

Интересите на Вълканов и Доган се преплитат и в хотел „Орфей“ в Девин. Мястото е знаково за лидера на ДПС. Спа комплексът е открит от Доган, който казва, че е инвестирал в него „не само за топлата вода, да си топя краката там“, а защото има бъдеще в здравния туризъм.

Основен акционер в хотел „Орфей“ е фирмата "Еконейчър груп", която също е свързана с Вълканов. Спа хотелът е и в портфолиото „Курортно строителство“ на „Минстрой холдинг“.

Вълканов притежава и хотели по морето. Последният му проект е офис кулата NV TOWER в София.

XS
SM
MD
LG