Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебното правителство освободи директора на БАБХ


ГКПП Капитан Андреево (7 август 2022) Инспекция на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“. На снимката: полицейски служител. Пресфото - БТА снимка: Минко Чернев
ГКПП Капитан Андреево (7 август 2022) Инспекция на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“. На снимката: полицейски служител. Пресфото - БТА снимка: Минко Чернев

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов е освободен от длъжността си. Това стана ясно от прессъобщение на Министерския съвет в понеделник.

Вълчанов е отстранен със заповед на служебния премиер Гълъб Донев и по предложение на министъра на земеделието Явор Гечев. Причината за решението не е спомената в съобщението.

Длъжността на изпълнителен директор ще заеме досегашният заместник-изпълнителен директор Иван Шиков. Той е бивш ръководител на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. Назначен е на длъжността при управлението на кабинета "Орешарски" и впоследствие дисциплинарно наказан и уволнен през 2015 г. от тогавашния директор на БАБХ Пламен Моллов.

Между 2011 - 2015 г. е общински съветник от БСП в община Калояново.

През октомври тази година служебният кабинет освободи бившия директор на БАБХ и депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) Христо Даскалов и назначи Вълчанов на негово място, а Шиков за негов заместник.

Даскалов определи Вълчанов като “човека, който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата”. Става въпрос за казуса с частния контрол на ГКПП “Капитан Андреево”, осъществяван от частната фирма “Евролаб 2011”.

Пунктът „Капитан Андреево“ попадна във фокуса на общественото внимание след решението на редовното правителство на Кирил Петков да отстрани „Евролаб 2011“ от фитосанитарния контрол. Тя извършваше тази дейност на базата на договор за наем на помещения, подписан в последния работен ден на 2021 г. По това време директор е именно Вълчанов.

Заради този случай се появиха обвинения в корупция, заплахи към политици, съмнения за контрабанда и пропуснати от държавата ползи за стотици милиони. Разкритията за частния контрол на "Капитан Андреево" бяха посочени от премиера в оставка Кирил Петков като една от истинските причини за падането на кабинета му.

По-рано в понеделник„Продължаваме промяната“ внесе сигнал в ДАНС срещу БАБХ. Причината е, че едно от делата, които агенцията е водила срещу „Евролаб 2011“, е било загубено заради невнесена държавна такса от 70 лв.

Даскалов каза, че опитите, които е правил за прекратяване на договора на частната фирма, са били напълно осуетени от новото ръководство на агенцията.

Той добави, че голяма част от юридическия екип, който се е опитал да прекрати договора на „Евролаб 2011“ в защита на интересите на държавата, е бил освободен от новото ръководство. По негови думи в момента единствените дела, които се водят, са на частната фирма срещу агенцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG