Връзки за достъпност

Извънредни новини

Адвокатите на бившия президент на Грузия Саакашвили твърдят, че той е бил отровен в ареста


Михаил Саакашвили в едно от съдебните заседания срещу него
Михаил Саакашвили в едно от съдебните заседания срещу него

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е бил „отровен“ по време на престоя му в ареста, а заради това в момента животът му е под риск. Това съобщи адвокатският му екип, който разпространи и медицински доклад за състоянието на бившия държавен глава.

Саакашвили беше президент на Грузия от 2004 до 2013 г. и е основател на основната опозиционна партия Обединено национално движение. Дълги години той живя в изгнание, но се завърна в родината си през 2021 г. и веднага беше задържан.

Срещу него тече дело по обвинения за злоупотреба с власт при разпръскване на митинг през ноември 2007 г.

Малко след като процесът срещу него започна, той обяви гладна стачка, а заради влошеното му здраве беше преместен в държавна болница. Точно тогава той е бил на изследванe, а според анализа на американски токсиколог в тялото му е открито „наличие на тежки метали“, а влошеното му здраве е било резултат от „отравяне с тежки метали“.

В края на 2021 г. Саакашвили твърдеше, че е бил измъчван в следствения арест.

През юни 2018 г. Саакашвили беше осъден задочно на шест години затвор от грузински съд, който го призна за виновен в злоупотреба с власт и опит да прикрие доказателства за побой над опозиционен депутат, докато е заемал президентския пост.

Според Саакашвили, поддръжниците му и няколко правозащитни организации всички обвинения и присъди срещу него са политически мотивирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG