Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цялата страна пести". Как украинците посрещат зимата без ток


Местен мъж в село Прибузке, който току що е получил печка от доброволци.
Местен мъж в село Прибузке, който току що е получил печка от доброволци.

Руската армия превърна студа в оръжие. Зимата вече е в Украйна, а въздушните удари по енергийната ѝ инфраструктура не спират от есента. Милиони украинци са без ток. Те се подготвят за оцеляване от седмици. Но дори събирането на дърва за огрев в гората носи риск за живота.

Ирина работи в топлоцентралата в северния град Чернигов и живее със съпруга си, сина си и пенсионираните си родители. Тя е видяла с очите си щетите, нанесени на отоплителната и електрическата инфраструктура на града от руски въздушни атаки, насочени към цивилни цели.

Ирина е една от милиони украинци, принудени да търсят начин да оцелеят през суровата зима в страната си, след като от септември руската армия систематично унищожава електропреносната мрежа в Украйна. Вече близо половината от нея е повредена, цели градове и региони остават за дни без ток.

Украинските власти призовават хората да се запасят с провизии и вода, да пестят електричество и да се евакуират от най-засегнатите райони, като предупредиха, че прекъсвания на захранването се очаква да има поне до края на март.

Световната здравна организация (СЗО) също предупреди, че животът на милиони украинци е изложен на риск тази зима, както и че веществата, които се отделят при отопление с алтернативни източници като въглища и дърва, могат да застрашат здравето на деца, възрастни и хора респираторни и сърдечни проблеми.

Жители на село в района на Николаев с печки, вода и храна, доставени от доброволци.
Жители на село в района на Николаев с печки, вода и храна, доставени от доброволци.

Студът също е опасен, може да бъде и смъртоносен. И украинците търсят начини да го преборят.

„Баща ми ме посъветва преди години да не изхвърлям печката на дърва“, казва Ирина пред украинската служба на Радио Свободна Европа.

„Тогава приятели ми казаха, че това може да причини проблеми в комбинация с газовата печка. Но татко я остави. Въпреки че е стара и грозна, сега благодарим на Бог, че я имаме.“

Топлината като военна цел

Енергийната инфраструктура на Украйна се превърна в основна цел на руската армия малко преди началото на най-студените месеци. Една от най-тежките нощи на руски бомбардировки беше на 23 ноември, когато украинският президент Володимир Зеленски каза, че над 6 милиона домакинства са останали без ток. Последваха още мощни вълни от удари и не спират. Оттогава на много места режимът на тока е суров.

Властите полагат усилия да възстановят повредената инфраструктура, но дори там, където е технически възможно да има захранване, през по-голямата част от денонощието то е целенасочено прекъснато, за да се запази така или иначе ограниченият ресурс, който е останал.

През зимата температурите в Украйна обикновено остават под нулата и могат да паднат до -20 градуса по Целзий. В много райони, включително в Киев, вече има сняг, а слънцето залязва около 16 ч.

В тези условия руските атаки оставиха милиони домакинства без топлина, осветление, без възможност да приготвят храна, без основни битови условия за живот в студа.

За дърва в минирани гори

Много украинци намират временно спасение в традиционната буржуйка – метална печка за отопление и готвене. Сред тях е Катерина Слюсарчук, 71-годишна жителка на Херсон, който беше единственият областен град, превзет от руските сили още в началото на войната, докато окупационната армия не съобщи, че се изтегля от него през ноември.

Това няма да е лесно на моята възраст

"Разбира се, ще трябва… да търся дърва всеки ден, за да се предпазя от студа. А това няма да е лесно на моята възраст", казва тя пред кореспондент на Гардиън в Украйна.

Отоплението на дърва става все по-популярно в Украйна, въпреки че вече не е така лесно достъпно. Една от причините е, че цените на дървата за огрев се покачват.

„Купихме три вагона с различни видове“, казва още Ирина от Чернигов. „Взехме най-евтиното, което имаха в дъскорезницата. Добрите дърва за огрев струват най-малко 6000 гривни ($165) на товар."

„Това е бор“, казва тя, показвайки малка купчина дърва. „Той гори бързо и дава малко топлина. Купихме и дървен материал за 4500 гривни ($123). Ще се стоплим някак”.

За онези, които не могат да си позволят да си купят, властите на някои места са предвидили помощи.

„Бяхме включени в списъка за получаване на дърва“, казва пред Франс 24 Виктория от източния град Сиверск. „Те (местните власти) ни взеха имената преди три месеца, но все още не сме получили нищо. Така че решихме да намерим сами“, добавя тя.

Самостоятелният дърводобив обаче може да бъде опасен. Руската армия може да е оставила след себе си бойни мини в горите. Затова властите съветват местните да се консултират с военните, преди да предприемат такива действия.

Работник реже стомана, използвана за печки на дърва, по инициатива на благотворителните организации OperationAid и 4UA.
Работник реже стомана, използвана за печки на дърва, по инициатива на благотворителните организации OperationAid и 4UA.

За да направят зимата по-поносима за украинците, се появиха и инициативи на благотворителни организации, една от които е на OperationAid and 4UA. С тяхна помощ от октомври в Николаев се произвеждат метални печки от дарени материали.

В апартаментите

Още по-сложна изглежда ситуацията на онези, които живеят в апартаменти, които не са пригодени за отопление на дърва. В жилищните блокове обикновено има парно и зависят от топлоелектрическите централи, много от които са засегнати от руските атаки. Ток няма или режимът е суров. Някои намират стари печки или сами сглобяват нови, с които поне готвят извън блоковете, докато апартаментите остават мразовити, понякога дори без вода.

"Трудно е да нося вода по стълбите до горната част на сградата", казва за Гардиън 60-годишната Олеся Кокорина, която живее на осмия етаж в типичен съветски жилищен блок в покрайнините на Херсон.

Не искам да напускам, защото апартаментът ми ще бъде разграбен

"Но не искам да напускам, защото апартаментът ми ще бъде разграбен. Що се отнася до отоплението, наистина нямам решение. Надявам се скоро да решат проблема, защото през нощта температурите започнаха да падат значително", добавя Кокорина.

Други все още се надяват да могат да използват електрическите си печки в някакъв момент, въпреки че режимът на тока и призивите да пестят енергия ги спират за момента.

„Цялата страна пести електричество“, каза Валентина от Чернигов пред Радио Свобода. „Как да включа уреда, когато трябва да пестя електричество? Поддържам топло в кухнята, когато готвя. Мога да стопля две големи тенджери с вода... Парата малко затопля апартамента”, добавя тя.

XS
SM
MD
LG