Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът във Велико Търново остави в ареста украинец, заплашен от екстрадиция в Беларус


Дмитро Трофимчук. Картата му от доброволческата организация "Добри сърца, небезразлични", в която работи.
Дмитро Трофимчук. Картата му от доброволческата организация "Добри сърца, небезразлични", в която работи.

Апелативният съд във Велико Търново остави в ареста украинския гражданин Дмитро Трофимчук, издирван чрез Интерпол от Беларус. Той беше задържан в България през ноември по искане на властите в Минск. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, а украинският гражданин е заплашен от екстрадиция в страната, подкрепяща Русия във войната срещу Украйна..

Съдът не е уважил жалбата на Трофимчук да бъде освободен под домашен арест. Мотивите са, че може да избяга и да се укрие. Решението на съда на втора инстанция потвърждава това на Русенския окръжен съд.

Трофимчук е издирван от 2016 г. с червена бюлетина от Интерпол по искане на Беларус. Задържан е на 19 ноември на границата при влизане в България на път за Турция. С него са пътували жена му и трите му деца. В Украйна те вече нямат жилище. Разрушено е от бомба още в началото на войната.

Украинецът е обвинен е в присвояване на пари чрез измама през 2011 и 2012 г. Беларуските власти твърдят, че 38-годишният мъж е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобила лични и банкови данни на граждани на 84 държави и ги е използвала за разплащания.

Според съда в България обвинението на Трофимчук е тежко и той може да се укрие, ако бъде освободен от ареста.

В момента Трофимчук се намира в затвора в София. Той ще остане там максимум 40 дни. През този период Беларус трябва да изпрати материали по повдигнатото му обвинение.

"В преписката трябва да се съдържат гаранции, че срещу него ще има справедлив процес", каза адвокатът му Росен Петров пред Свободна Европа.

Следва насрочване на същинското дело по екстрадиция - в съда в Русе. Втората инстанция ще е отново Апелативният съд във Велико Търново.

По закон, ако в 40-дневен срок не пристигнат от прокуратурата в Беларус документите по делото, Трофимчук ще бъде освободен, каза адвокатът.

По думите му украинецът не трябва да бъде предаван на Беларус. Буди недоумение фактът, че по делото, по което е обвинен, мъжът е разпитван като свидетел в Украйна през 2014 г. и с това всичко е приключило, без повдигнато обвинение.

"Прокуратурата в Беларус и Русия е с пагони. Тя може да повдигне скалъпено обвинение и да стъжни живота на всеки един гражданин", каза Петров пред Свободна Европа.

Той добави, че Трофимчук бяга от войната в демократичния свят и не би се укрил.

"Защо да се крие, след като нито една демократична държава няма да го пусне в Беларус", каза адвокатът.

Трофимчук отрича да е извършил нещо незаконно или нередно. Близките му казват, че той не е знаел, че е издирван, нито че е обвинен за престъпление в Беларус. Те също така смятат, че животът му ще е заплашен, ако България допусне да бъде екстрадиран.

"Екстрадицията в Беларус е жизнено опасна за Дмитро. Могат да го убият", каза пред Свободна Европа жена му Виктория Трофимчук.

Беларус помага на Русия от самото начало на непровокираното ѝ нападение над Украйна на 24 февруари. Тя предостави на руската армия своя територия, от която да нападне Украйна.

В продължение на войната територията на Беларус продължава да служи като стартова площадка за ракетни удари и атаки с дронове срещу украински цивилни.

През ноември Европейската комисия призова Беларус да се въздържа от всякакво участие в "бруталното незаконно начинание" на Русия, което нарушава Хартата на ООН и международното право.

От години човешките права в Беларус се потъпкват от правителството, начело с управляващия вече три десетилетия авторитарен президент Александър Лукашенко. От средата на 2021 г. САЩ и ЕС наложиха санкции на страната заради нарушения на човешките права и "насилствената репресия над цивилни граждани" след президентските избори същата година. На тях Лукашенко се обяви за победител, но ЕС и САЩ не признават резултатите.

Международни наблюдатели свидетелстват за потъпкване на правата на жените и репресии над опозиционери, масови задържания и арести на членове на беларуското гражданско общество и журналисти.

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС, САЩ и други държави наложиха нови санкции на Беларус заради помощта, която страната указва на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG