Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС и Унгария се договориха за помощта за Украйна и Плана за възстановяване на Будапеща


Премиерът на Унгария Виктор Орбан
Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Правителствата на страните в ЕС се договориха с Унгария по няколко ключови теми като нова финансова помощ за Украйна, въвеждане на глобалния минимален корпоративен данък, в замяна на одобрение на Плана за възстановяване на Будапеща и гъвкавост по отношение на блокираните еврофондовете за страната, предаде Ройтерс.

Сделката дойде след месеци на преговори, в които правителството на Виктор Орбан заплашваше, че ще наложи вето върху новия пакет от помощи за Украйна през 2023 г., ако Брюксел не направи компромиси относно средставата по различни европейски програми за Унгария.

В крайна сметка Будапеща е приела да подкрепи пакета за 18 млрд. евро, които ЕС ще даде в подкрепа на Киев. Заедно с това е постигнато и съгласие да бъде вдигнато унгарското вето върху договорения от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) глобален минимален корпоративен данък от 15%. Той предвижда големи международни корпорации да бъдат облагани там, където печелят пари, а не там, където установяват офиси за данъчни цели.

В замяна е постигната договорка Плана за възстановяване и устойчивост на страната да бъде одобрен, без това да означава, че парите за Будапеща ще започнат да пристигат. Постигнат е и компромис върху размера от средствата за Унгария, които ще бъдат замразени от Европейската комисия. Вместо 7,5 млрд. евро парите, които ще бъдат блокирани, ще бъдат в размер на 6,3 млрд. евро.

Унгария се намира в тежка ситуация заради множеството кризи и високата инфлация в страната, която беше увеличена заради политиките на правителството на Орбан. В страната работници от редица сектори излязоха на многохилядни протести, а най-многобройни бяха протестите на учителите в Будапеща в края на октомври.

През 2020 г. ЕС за първи път обвърза европейските фондове с прилагането на върховенството на закона в страните членки. Унгария стана първата страна в 27-членния блок, която трябва да промени законодателството си, за да не загуби милиарди евро финансиране.

За над 10 години управление Виктор Орбан ограничи правата на мигрантите, ЛГБТИ общността и жените, подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди. А през 2018 г. разследване на Ройтерс установи, че той насочва средства за развитие на ЕС към свои роднини и приятели. Според правозащитни организации това е довело до забогатяване на вътрешния му кръг и му е помогнало да задържи властта си. Орбан е и най-близкият до Владимир Путин лидер на страна от ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG