Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бойко Рашков отказа да се яви на разпит в прокуратурата за строителството на "Хемус"


Бойко Рашков
Бойко Рашков

Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков е отказал да получи призовка за разпит, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Той е призован заради твърденията му, че има доказателства за "огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми“, вместо за строежа на магистрала "Хемус".

Думите на Рашков са от интервю пред "Нова телевизия" в края на ноември. На 2 декември прокуратурата е опитала да му връчи призовка, но той е "отказал категорично" да я получи. Държавното обвинение иска Рашков да разкаже известната му информация за договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на магистралата.

Явяването и даването на сведения е законово задължение на всеки гражданин, се казва в съобщението. В него пише още, че законът дава право на прокуратурата да разпореди принудително довеждане и да наложи глоба до 2 хил. лв.

По думите на Рашков "парите са стигнали до кухи фирми, оттам до лица, които са ги ползвали не за строеж на „Хемус”, а са купени скъпоструващи луксозни имоти в София“. Според прокуратурата от казаното може да се заключи, че бившият вътрешен министър има конкретна информация.

Такава информация не е давана от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" по делото „Хемус“, нито по проверката на строителството на лотове 7, 8 и 9 на магистралата. Това пише в съобщението на прокуратурата. Тя очаква Рашков да посочи конкретни физически лица и търговски дружества.

В края на миналата година МВР започна разследване за пране на пари около авансите, превеждани за строителството на автомагистрала „Хемус“. Вътрешният министър Бойко Рашков каза, че милиони левове, платени авансово за строителството на „Хемус“, са използвани за покупката на луксозни имоти в Дубай.

Рашков каза, че АПИ е превела на „Автомагистрали“ ЕАД около 400 млн. лева за лотове 7, 8 и 9 на магистрала „Хемус“, без да има издаден подробен устройствен план за тях. Близо 84 млн. лева са платени на друго дружество като аванс за лот 8. С тези пари в края на 2020 г. е купен имот в центъра на София за 27 млн. лева. 900 хил. лева са отишли по лични сметки на собствениците с основание дивидент.

В началото на миналия декември МВР обяви резултатите от разследване, според които десетки милиони левове са били усвоени от „кухи фирми“, след като са били платени за строежа на „Хемус“. Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин, „в сакове и чували“, са били изтеглени 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв. По-късно прокуратурата обвини съдията по футзал Борислав Колев в пране на пари заради участие в схемата.

В мотивите, с които отказа да смекчи мярката за неотклонение срещу Колев, Софийският градски съд написа, че по делото за отклонени десетки милиони лева от строежа на магистралата са събрани доказателства за „добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG