Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Африка извършиха покушение срещу руски бизнесмен, свързван с "Вагнер"


Руската паравоенната структура "Вагнер" се намесва на различни места с размирици в Африка
Руската паравоенната структура "Вагнер" се намесва на различни места с размирици в Африка

В Централноафриканската република (ЦАР) беше извършено покушение срещу генералния директор на компанията "Руски дом" Дмитрий Ситий, съобщи пресслужбата на руското външно министерство, цитирана от Current Time.

Инцидентът се е случил, когато Ситий е отворил изпратен до него колет, който се е оказал пълен с експлозиви. Руснакът е тежко ранен и е откаран в една от болниците в Банги, столицата на Централноафриканската република.

Освен като шеф на „Руски дом“, Дмитрий Ситий е известен и като основател на компанията Lobaye Invest, която е свързана със собственика на частната руска армия „Вагнер“ Евгений Пригожин. През 2020 г. той попадна под санкциите на САЩ като служител на структурите на Пригожин.

Ситий беше включен и в разследването на Центъра за досиета за убийството на трима руски журналисти в Централноафриканската република през 2018 г.

"Вагнер" е паравоенна структура, замесена в размирици и преврати в Африка, унищожаването на Сирия и анексията на Крим. Самият Пригожин доскоро отричаше, че е неин създател и заплашваше да съди всеки, който го свързва с тази армия.

През септември 2022 обаче Москва призна съществуването на частна руска армия, покровителствана от властите. А олигархът Евгений Пригожин, който е известен като "готвача на Путин" и създател на "фабрики за тролове", спря да крие, че е неин собственик.

След опита за убийство на Ситий пресслужбата на компанията „Конкорд“ на Пригожин разпространи изявление на бизнесмена, в което съобщава за по-ранни заплахи срещу генералния директор на „Руски дом“. Според думите му заплахите са били за възможен опит за убийство на сина на Ситий, който живее във Франция.

Руското външно министерство определи инцидента като "терористична атака" и предположи, че целта му е да се намеси в дейността на „Руски дом“ и да навреди на "успешното развитие на приятелските отношения" между Руската федерация и Централноафриканската република.

На свой ред френските власти заявиха, че нямат нищо общо с експлозията, при която Ситий беше ранен, визирайки разпространеното изявление на Пригожин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG