Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветът на Европа изрази безпокойство от насилието над мигранти на българската граница


Дуня Миятович
Дуня Миятович

Съветът на Европа изрази безпокойство от информацията, че българските гранични власти задържат незаконно и малтретират хора, търсещи убежище. Това се казва в писмо на комисаря по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович до българското правителство, в което тя иска информация за разследването по случая.

Писмото е изпратено по повод международно журналистическо разследване, в което участва Свободна Европа, което показа как млад сириец е прострелян, след като е отблъснат към Турция. Според свидетели и независими експерти бежанецът е прострелян от българската страна, където е имало граничари. Българското вътрешно министерство (МВР) казва, че е провело разследване на инцидента съвместно с Турция и отрича да е имало стрелба.

“Обезпокоена съм от сериозните обвинения [...] включително по отношение на незаконното задържане и малтретиране на бежанци, хора, търсещи убежище, и мигранти, както и за ситуации, които са довели до смъртта или раняването на някои от хората, които са се опитали да пресекат границата в България”, пише в писмото на Миятович от 13 декември, адресирано до премиера Гълъб Донев и вицепремиера Иван Демерджиев.

Тя изразява притеснения от “нарастващата практика” през последните години да се отблъскват хора на българската граница, без да им се даде възможност да подадат молба за убежище и без да се направи оценка дали отговарят на условията да получат бежански или хуманитарен статут.

Миятович напомня, че държавите членки на Съвета на Европа са поели задължение да гарантират “правото на живот на търсещите убежище и мигрантите, да ги защитават от мъчения и нечовешко и унизително отношение и да въведат гаранции срещу колективно експулсиране”. Тя изразява притеснение и от антиимигрантската риторика, използвана от политици в България.

В отговора си служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев посочва, че България “стриктно спазва международното хуманитарно право и човешките права”.

“Всички мерки за гарантиране на ефективно управление на границите и граничен контрол се прилагат като се гарантират основните права и свободи на всички хора, включително и правото на убежище”, пише Демерджиев.

Той посочва, че службата за човешките права на европейската гранична агенция “Фронтекс” е правила проверки в два пъти през 2022 г. и не е открила нарушения. Като доказателство, че няма проблем на границата, той цитира и заключенията на мисията на Европейската комисия, която трябваше да установи дали България е готова за членство в Шенгенското пространство.

Демерджиев отчита пред Миятович успехи в борбата с незаконната миграция и припомня случаите, при които български гранични полицаи загинаха при изпълнение на служебните си задължения. Той отхвърля твърденията в писмото, че има “нарастваща практика” да се отблъскват хора на българската граница, без да им се даде възможност да подадат молба за убежище, както и обвинението в нарастваща антиимигрантска реторика от страна на политиците.

Съвместно разследване на Свободна Европа, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel, Sky News, ARD и The Times показа как млад сириец е прострелян след отблъскването му в Турция. Според групата мигранти свидетели на случилото се, както и според заключенията на независими експерти, които изследват видеокадрите, бежанецът е прострелян от българската страна, където е имало граничари.

МВР и прокуратурата отричат изстрелът да е бил произведен от българска територия. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев дори определи разкритията по случая като “манипулация”.

Другите разкрития на разследването провокират съмнения, че незаконното задържане на мигранти в барака с решетки и връщането им в Турция без достъп до процедура по международна закрила се извършват със знанието на служители на Фронтекс, командировани в България.

През 2022 г. има четири пъти повече опити на мигранти да преминат границата с Турция в сравнение с миналата година, сочат официалните данни.

За първи път на видео. Как сирийски бежанец беше прострелян на българската граница
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:12 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG