Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът реши преработващите руски нефт фирми да плащат допълнителна вноска


Делян Добрев от ГЕРБ защитаваше законопроекта в парламента
Делян Добрев от ГЕРБ защитаваше законопроекта в парламента

Парламентът прие на първо четене законопроект, който въвежда нова вноска от дружествата, които преработват руски нефт в България, и предвижда събраните пари да се използват за компенсиране на потребителите.

Предложението е Делян Добрев и други депутати от ГЕРБ и беше подкрепено от “Продължаваме промяната” (ПП), ДПС, “Демократична България” (ДБ), “Български възход” (БВ) и независимия депутат Явор Божанков. “Възраждане” и част от депутатите от БСП се въздържаха, а други депутати от левицата гласуваха против.

За да бъде окончателно приет, законопроектът трябва да бъде подкрепен от мнозинството депутати и на второ четене.

Законопроектът предвижда новата вноска да се плаща на всеки килограм суров нефт, внесен в България от Русия или с произход Русия. Размерът ѝ трябва да се определи от правителството на базата на разликата в цените на петрола от сорта „Брент“ и руския „Уралс“ и да се отнася само за количествата преработен нефт, които се продават на вътрешния пазар.

Парите от вноската ще се събират във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ и ще се използват за компенсации за потребителите на горива, предвижда още проектът.

Депутатите от ГЕРБ предложиха законопроекта след приемането на европейски регламент, който въведе т.нар. солидарна вноска върху свръхпечалбите на енергийните дружества.

В България обаче рафинерията “Лукойл Нефтохим Бургас”, която е руска собственост и преработва руски петрол, работи на “ишлеме” - не е собственик на горивата, които преработва. Те са собственост на други дъщерни фирми на руската “Лукойл”, които са регистрирани в други държави и не плащат данъци в България. Заради тази схема рафинерията отчиташе, че работи на загуба в продължение на години, а печалбите отиваха в регистрираните в чужбина фирми и от там - в Русия. Компанията нямаше свръхпечалби, които да бъдат обложени.

Тази схема работеше в продължение на години, включително когато в България управляваше ГЕРБ.

Сега ГЕРБ посочва, че законопроекта, който предлага, ще заобиколи схемата и ще принуди фирмата да плаща вноска върху свръхпечалбите си в България.

Партията внесе законопроекта си преди служебното правителство да съобщи, че се е договорило с ръководството на “Лукойл Нефтохим Бургас” фирмата да премести цялата си дейност и да плаща данъци в България. Като условие да го направи компанията посочи българското правителство да ѝ разреши да изнася продукти, получени от преработката на руски петрол.

Условията на изключението, което България получи от забраната на ЕС за внос на руски петрол, предвиждат страната да може да изнася петролните продукти, получени от него, само за Украйна или за държави извън ЕС, и то ако няма къде да ги съхранява. В Народното събрание се разглежда и законопроект, който предвижда пълна забрана за износ на горива, произведени от руски петрол.

Как "Лукойл" ще заобикаля европейските санкции с помощта на България
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:11 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG