Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните разпръснаха със сила протест на жени срещу забраната за следване в университет


Афганистански жени протестират в Кабул на 22 декември 2022 г. срещу забраната на талибаните да следват в университети.
Афганистански жени протестират в Кабул на 22 декември 2022 г. срещу забраната на талибаните да следват в университети.

Талибанските сили за сигурност използваха насилие и арестуваха няколко души, докато разпръскваха протест на афганистански жени срещу забраната да следват в университети.

Талибаните обявиха решението си късно вечерта на 20 декември в писмо до висшите учебни заведения. Забраната жени да следват предизвика незабавно осъждане от международната общност и ООН.

В четвъртък група от около 50 жени, облечени в хиджаби, се събраха в столицата Кабул на мирно протестно шествие срещу решението. Те бяха нападнати и разпръснати от талибанските сили за сигурност, потвърдиха пред афганистанската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL) участници и свидетели.

Демонстрацията първоначално е била планирана в кампуса на Кабулския университет - най-голямото и престижно висше учебно заведение в страната, но впоследствие мястото е било променено заради разполагането на голям брой въоръжени служители по сигурността.

Много от момичетата са били арестувани. Басира, която е присъствала на протеста, каза пред афганистанската служба на Радио Свободна Европа, че силите за сигурност са били някои от участниците и са ги отвели, докато други са успели да избягат. Съобщава се, че редица журналисти, отразяващи протеста, също са задържани.

Друг участничка в протеста - Шахла Арефи, каза, че цивилни членове на силите за сигурност са проникнали в шествието и са блокирали протестиращи, които се опитали да избягат, когато са се появили въоръжени талибани.

Талибаните не са коментирали инцидента.

Това е поредното решение, което ограничава правата на жените в Афганистан, откакто талибаните завзеха властта през лятото на 2021 г. Забраната за следване в университети на министъра за висшето образование в правителството на талибаните влезе в сила веднага.

Още миналата година талибаните забраниха на момичетата да посещават средни училища. Така жените в Афганистан вече имат достъп само до начално образование.

След идването си на власт талибаните забраниха на жените да упражняват повечето професии и въведоха задължение да покриват косите и лицата си с бурки на публични места. Жените не могат да влизат във фитнес салони, барове или да се возят в таксита.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG