Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин каза, че Русия се стреми да сложи "край на войната". САЩ отхвърлиха твърденията му


Президентът на Русия Владимир Путин за пръв път нарича случващото се в Украйна "война"
Президентът на Русия Владимир Путин за пръв път нарича случващото се в Украйна "война"

Руският президент Владимир Путин каза, че Русия се стреми да „сложи край на войната“ в Украйна и че всички въоръжени конфликти завършват с дипломатически преговори.

„Нашата цел не е да развъртим този маховик на военния конфликт, а обратното - да приключим тази война. Към това се стремим и ще продължаваме да се стремим“, каза още руският президент и добави, че управляващите в Украйна са си „забранили да преговарят“, а Русия винаги го искала.

Това е първият път след началото на руската инвазия, в който Путин нарича случващото се в Украйна „война“. Досега от Кремъл определяха ситуацията като „специална военна операция“, а в началото на март беше гласуван закон, който забранява разпространяването на „невярна“ информация. Чрез него редица медии бяха принудени да свалят материалите си, в които случващото се в Украйна е определено като „война“.

Изказването на руският президент дойде по повод новината, че САЩ ще предоставят системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ (Patriot) на Украйна.

Думите на Путин за мирното и бързо приключване на войната бяха отхвърлени от говорителят на Националния съвет за сигурност към Белия дом Джон Кърби.

„Точно обратното. Путин не дава никакви индикации, че има намерение да преговаря“, каза той.

Подобно мнение изказа и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Според него Русия може веднага да приключи войната, ако оттегли войските си от Украйна.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски посети Вашингтон, където се срещна с американския си колега Джо Байдън и призова Конгреса на страната да не спира военната подкрепа за родината му.

В четвъртък Сенатът одобри законопроект за разходите на федералното правителство, а в него беше включена помощ за украинската съпротива, която се отбранява от непредизвиканата руска инвазия, в размер на 44,9 млрд. долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG