Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски опозиционер поиска прокуратурата да разследва Путин заради думата "война"


Владимир Путин по време на пресконференцията си в четвъртък.
Владимир Путин по време на пресконференцията си в четвъртък.

Руският президент Владимир Путин да бъде разследван заради нарушаване на собствения си закон, забраняващ употребата на думата "война" по отношение на военния конфликт в Украйна.

Такъв призив отправи към руската прокуратура опозиционният член на градския съвет в родния на Путин Санкт Петербург - Никита Юферев.

От началото на непредизвиканата руска инвазия в Украйна на 24 февруари Кремъл нарича това "специална военна операция".

През март Путин подписа няколко законови поправки, предвиждащи големи глоби и дори затвор за дискредитиране на руската армия или разпространяване на невярна информация за нея, включително за употребата на думата "война" за действията на руските сили в Украйна.

По време на своя пресконференция в четвъртък обаче президентът на Русия за първи път публично определи по този начин руската инвазия.

"Нашата цел не е да развъртим този маховик на военния конфликт, а обратното - да приключим тази война", заяви Путин пред журналисти.

Затова Юферев е решил да сезира руската прокуратура, макар сам да признава, че едва ли ще последват някакви санкции срещу държавния глава.

"За мен е важно да направя това, за да привлека вниманието към противоречието и несправедливостта на тези закони, които [Путин] приема и подписва, но с които самият той не се съобразява", каза Юферев, цитиран от Ройтерс.

По думите на опозиционния общински съветник от Санкт Петербург "колкото повече говорим за това, толкова повече хора ще се усъмнят в неговата честност, непогрешимост и толкова по-малка ще бъде подкрепата за него".

В отворено писмо Юферев иска от главния прокурор и вътрешен министър да потърсят наказателна отговорност на Путин по закона за разпространение на фалшиви новини за действията на руската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG