Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните забраниха на жените в Афганистан да работят в неправителствени организации


Талибаните оправдаха решението си с това, че според тях жените, които работят в неправителствени организации не носят хиджаб.
Талибаните оправдаха решението си с това, че според тях жените, които работят в неправителствени организации не носят хиджаб.

Талибаните, които управляват в Афганистан, забраниха на жените да работят за неправителствени организации. Посочената причина е, че по този начин се нарушава шериатът, защото работещите в сектора не носят хиджаб, съобщи АП.

От афганистанското Министерство на икономиката са изпратили писма до националните и международни неправителствени организации, които оперират в страната, цитирано от АП. В него пише, че организациите, които не се съобразят с новото разпореждане, ще загубят лиценза си.

Решението на талибанското управление идва само няколко дни, след като на жените в Афганистан беше забранено да посещават университети, а по-рано на момичетата беше забранен достъпът до средните училища.

Преди дни в столицата Кабул се проведе и рядък протест, който беше разпръснат със сила от талибанските сили за сигурност. Много от участничките в протеста бяха арестувани.

След идването си на власт талибаните забраниха на жените да упражняват повечето професии и въведоха задължение да покриват косите и лицата си на публични места. Жените не могат да влизат във фитнес салони, барове или да се возят в таксита.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG