Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външно министерство извика на среща руската посланичка заради издирването на Христо Грозев


Руската посланичка Елеонора Митрофанова
Руската посланичка Елеонора Митрофанова

Посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова е извикана на разговор в Министрество на външните работи (МВнР) заради обявения от Москва за издирване Христо Грозев, съобщи БНР. Реакцията идва часове след като представители на четири парламентарни партии и Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) призоваха българските власти за действия.

"Във връзка с обявеното федерално издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация, информираме, че посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова e извикана на среща в МВнР в първия работен ден след празниците", се казва в позицията на външно министерство.

По-рано от ГЕРБ, ДПС, "Демократична България" и "Продължаваме промяната" излязоха с реакции по повод обявеното издирване от Русия на Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat. Главният прокурор Иван Гешев също публикува позиция в профила си в Туитър. От Асоциацията на европейските журналисти настояха българските власти незабавно да реагират на новината, че Христо Грозев е обявен за издирване от руското правителство.

„В компетенциите на Министерството на външните работи на България е да потърси информация и да протестира срещу действията пред руския посланик“, се казва в становище на АЕЖ.

В понеделник Христо Грозев беше обявен за издирване от Русия. В съобщение на министерството на вътрешните работи на Русия се казва, че Грозев е издирван за нарушаване на "член от Наказателния кодекс на Руската федерация", като не става ясно какви точно са предполагаемите нарушения.

„Настояваме също така българската прокуратура да изнесе незабавно актуална информация за развитието на всички разследвания по разкритията на Bellingcat, а именно действията на агенти на ГРУ на българска територия, опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и служител на фирмата на Гебрев през 2015 година“, казваха от АЕЖ.

В понеделник депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов съобщи, че е изпратил парламентарен въпрос на Министерство на външните работи "дали ще извикат Митрофанова за обяснение защо Русия издирва български журналист".

"В първия работен ден на Народното събрание ще предложа да повикаме министъра на външните работи на изслушване в комисията по външна политика", написа във Фейсбук депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.

От партия ГЕРБ също излязоха с позиция, с която настояват "българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев".

От ДПС съобщиха, че българската държава "категорично трябва да защитава своите граждани" и настоява за изясняване на случая с Грозев.

"България спазва основните европейски ценности като върховенство на закона и правата на човека. Това изключва наказателно преследване по политически причини на разследващи журналисти за тяхната работа в интерес на демокрацията", написа главният прокурор Иван Гешев в Туитър.

Христо Грозев коментира в Туитър, че не знае причината да бъде обявен за издирване. В края на юли тази година представител на Федералната служба за сигурност на Русия каза в ефира на телевизионния канал "Росия-24", че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносец Ту-22 М3. По думите му операцията е организирана от Службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал действията на участниците в нея.

Свободна Европа изпрати въпроси до Министерски съвет и Министерство на външните работи, но не получи отговори. Позицията на МВнР не е публикувана официално.

Bellingcat е сайт, който се занимава с анализ на данни. Той е основан през 2014 г. от от британския блогър Елиът Хигинс. Сайтът привлече вниманието на руските власти след публикуване на разследването по случая свалянето на полет MH17 на авиокомпания "Малайзия Еърлайнс" над Украйна през 2014 г., при което загинаха 298 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG