Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Казваме му - просто не идвай в Русия". Митрофанова не знае за какво е издирван Христо Грозев


Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова, след като излезе от сградата на Министерството на външните работи в София, 29 декември 2022 г.
Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова, след като излезе от сградата на Министерството на външните работи в София, 29 декември 2022 г.

Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова не знае защо е издирван журналистът Христо Грозев. Това каза самата тя, след като беше извикана за обяснение в сградата на Министерството на външните работи (МВнР) в четвъртък. В същото време Митрофанова отрече действията на руските власти да представляват заплаха към Грозев.

"Нищо не го заплашва. Още веднъж, за него това означава - "повече не идвай тук". Той може да ходи където си иска", каза Митрофанова пред журналисти.

Това беше първият официален коментар на руската посланичка, след като журналистът от разследващия сайт Bellingcat беше обявен за национално издирване от Русия.

Пред Свободна Европа самият Грозев каза, че намира противоречия в изказванията ѝ, тъй като Митрофанова едновременно казва, че не знае за какво е издирван, но и говори за нарушаване на руското законодателство.

Служебният премиер Гълъб Донев също коментира темата за първи път в четвъртък. По думите му казусът представлява "неприемлив опит за сплашване".

"Той си живее някъде и ще продължава да живее"

"На сайта на руското МВР никога не се описват конкретните обвинения срещу лица, обявени за издирване. Процедурата е такава, че следователят, който води конкретно дело, може да обяви гражданин за издирване. И това не е централизирана информация. И затова е важно вашето МВР да отправи запитване до нашето вътрешно ведомство, за да се изясни ситуацията", каза Елеонора Митрофанова, след като излезе от сградата на МВнР.

"Той си живее някъде и ще продължава да живее. Нищо не го заплашва. Още веднъж, за него това означава - "повече не идвай тук". Той може да ходи където си иска", каза Митрофанова след срещата, която продължи около 30 минути.

В изявление на посолството на Русия се каза, че посланичката е пояснила ситуацията, акцентирайки върху това, че "нарушаване на руското законодателство довежда до съответни правни последствия, независещи от рода на дейността на обвиняваното/заподозряно лице или гражданството му".

"Акцентирахме, че не става дума за сплашването на журналиста или каквато и да е заплаха за неговия живот", се казва още в изявлението.

Христо Грозев
Христо Грозев

Пред Свободна Европа Христо Гроздев посочи, че коментарът на посланик Митрофанова пред медиите, както и официалният коментар на посолството, "са пълни с вътрешни противоречия".

"Тя твърди, че няма информация защо и от коя институция съм издирван, а в същото време уверява, че издирване ми имало за цел само да ми изпрати "още веднъж" послание, че не съм добре дошъл в Русия. Официалният коментар пък намеква, че посолството знае за конкретно нарушен от мен руски закон, за което е информирало МВнР", каза Грозев.

Той се надява, че МВнР е реагирала адекватно и да не е приело "тези не-отговори".

Путин лично е вбесен

Въпреки че не знае формулировката и официалната причина за издирването му, Христо Грозев е знаел, че ще има атака от Русия срещу него.

"Хора, близки до обкръжението на Путин, през последните две години ни предават сигнали за това, че той е лично обиден, вбесен, на Грозев, на "Белингкат", във връзка с разследването за Алексей Навални", каза Грозев пред БНТ.

Малко по-рано в четвъртък служебният премиер Гълъб Донев за пръв път коментира казуса, като го определи като "неприемлив опит за сплашване". Той съобщи, че страната ни не е била официално уведомена и ще протестира пред руските власти.

Българската държава, чрез своите институции, е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев, много преди информацията за неговото издирване от страна на Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема, каза Донев преди заседанието на Министерския съвет.

Пред Свободна Европа Грозев коментира, че действително е "в контакт с правоохранителните органи във връзка със серия наши разследвания". Той обясни, че не е бил във връзка с други държавни институции освен с тези, с които контактува за разследванията си, но е благодарен за проявената инициатива от МВнР.

Натискът от партии

Външно извика Елеонора Митрофанова, след като още във вторник няколко парламентарни партии - ГЕРБ, ПП, Демократична България и ДПС поискаха решителен отговор от страна на държавните власти по случая. Със закъснение това направиха и от БСП и "Български възход".

"Чужди правителства се свързаха с мен - на Холандия, Естония, Швеция Литва, а българското все още не е", каза във вторник Грозев пред бТВ.

Той оцени като по-голям риск за живота си не поведението на официалните руски власти, а наличието на неофициални групи паравоенни организации като "Вагнер", които по думите му с голямо удоволствие ще извършат нещо, което в техните очи е подарък за Кремъл.

В началото на годината Христо Грозев стана изпълнителен директор и председател на борда на базирания в Нидерландия разследващ сайт Bellingcat. Сайтът се занимава с анализ на данни. Той е основан през 2014 г. от от британския блогър Елиът Хигинс.

Bellingcat придобиха световна известност с разследването си за свалянето на малайзийския пътнически Боинг "полет MH17" с маршрут от Амстердам до Куала Лумпур. Самолетът беше свален през 2014 г. над Донбас, а журналистите от Bellingcat доказаха, че установките, с които е бил свален самолетът, са руски. При падането загинаха 298 души.

Христо Грозев доказа и връзката на руската ФСБ с опита за отравяне на опозиционния лидер Алексей Навални. Документалният филм "Навални" с историята на разследването му попадна в късата листа за наградата Оскар.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG