Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без поскъпване на парното и тока през януари. Цената на газа се вдига по-малко от очакваното


Председателят на КЕВР Иван Иванов
Председателят на КЕВР Иван Иванов

През януари природният газ вероятно ще поскъпне по-малко от очакваното - с около 30% вместо по-рано предвижданите 40%. Това стана ясно по време на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в петък. За същия месец не се очаква увеличение на цената на парното и тока, каза още председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти.

По-рано през декември "Булгаргаз" поиска цена от 204,53 лв. за 1000 куб. метра. В петък обаче изпълнителната директорка на дружеството Деница Златева каза, че окончателното предложение ще е с поне 18 лв. по-ниско, тоест цена от 186.53 лева за 1000 куб. метра. Това значи увеличение с 27,7%, съобщава Медиапул.

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи още, че не очаква покачване на цените на тока и парното през януари. По думите му основните причини са меката зима и рязкото поевтиняване на природния газ на Нидерландската газова борса.

За 2023 година са гарантирани всички количества природен газ от шестима доставчици. Диверсифицирахме не само доставчиците, но и маршрутите на природен газ, за да сме сигурни, че няма да има прекъсване на доставките, съобщи още Деница Златева.

По думите ѝ "Булгаргаз" е успяло да нагнети виртуално и природен газ в хранилището "Чирен". Иван Иванов допълни, че в момента няма ползване на природен газ от хранилището и то е с 20% повече количества от други години. Той посочи, че в събота изтича договорът на "Булгаргаз" с "Газпромекспорт" и се вижда, че България може да се справи и без доставки от Русия.

В края на април "Газпром" едностранно и в нарушение на договора прекрати доставките на газ за България. Това се случи заради отказа на страната да плаща за доставка на природен газ по нова схема, която не отговаря на сключените договори.

През лятото служебното правителство неколкократно казваше, че България няма да може да се справи без газ от Русия, и опитваше да възобнови преговорите с руската държавна компания. Сегашният договор изтича на 31 декември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG