Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът обяви и ареста на Владислав Горанов за незаконен


Владислав Горанов беше арестуван на 17 март и беше освободен 24 часа по-късно.
Владислав Горанов беше арестуван на 17 март и беше освободен 24 часа по-късно.

Софийският административен съд реши, че арестът на бившия министър на финансите Владислав Горанов е незаконен, съобщава Дневник. Съдебното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Решението, публикувано на 29 декември, потвърждава доводите на предишни инстанции, че в заповедта за задържане "не са посочени осъществилите се факти", които да доказват, че Горанов е извършил престъпление.

В решението се припомня, че задържането на Владислав Горанов се е основавало на член от Наказателния кодекс, който е за изнудване, но Министерството на вътрешните работи не е разполагало "с данни, от които може да се направи предположение за извършено престъпление".

Владислав Горанов беше задържан на 17 март заедно с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, пиара Севдалина Арнаудова и бившия председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова по подозрения на МВР за изнудване на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай.

Тримата бяха освободени 24 часа по-късно, след като прокуратурата прецени, че в случая няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения.

Впоследствие Борисов и Арнаудова обжалваха пред съда заповедите за задържането си. В края на август съдът окончателно вече обяви ареста на Борисов за незаконен. На 1 ноември съдът взе същото решение и за ареста на личния пиар на бившия министър-председател Севдалина Арнаудова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG