Връзки за достъпност

Извънредни новини

От "нарушение на права" до "внушения и машинация". Eвропейският парламент обсъжда ареста на Борисов


Лидерът на ЕНП Манфред Вебер защити лично Бойко Борисов.
Лидерът на ЕНП Манфред Вебер защити лично Бойко Борисов.

Европейският парламент обсъди случая със задържането на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов през март. Дебатът се проведе в сряда, след като в дневния ред беше включен актуален въпрос "Незаконно задържане на лидера на опозицията в България" по искане на Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи ГЕРБ.

Евродепутати от ЕНП осъдиха задържането на Борисов и казаха, че върховенството на закона трябва да важи за всички. Евродепутати от другите европейски партии като "Прогресивeн алианс на социалистите и демократите", Зелените и социалистите обвиниха ЕНП, че свиква този дебат 3 седмици преди парламентарните избори в България, за да подпомогне кампанията на Борисов и ГЕРБ и така кара Европейския парламент да се намеси във вътрешната политика на България.

Борисов беше задържан през март тази година по подозрения на МВР за изнудване на хазартния бизнесмен Васил Божков. Той беше освободен след 24 часа.​

Пръв думата в дебата за ареста му взе лично лидерът на ЕНП Манфред Вебер (ХДС, Германия).

"Трябва да наречем този акт с истинското му име - това беше нарушение на основния принцип на правовата държава в България, за което ние сме загрижени. Това се случи по нареждане на вътрешния министър, който покани медиите да присъстват на ареста с пропагандна цел. Два съдебни състава решиха, че задържането е неправомерно. Затова осъждаме решително този незаконен акт и се застъпваме за Бойко Борисов", каза той.

Манфред Вебер присъства на Националното събрание на ГЕРБ в София през март 2022, на което Бойко Борисов беше преизбран за лидер
Манфред Вебер присъства на Националното събрание на ГЕРБ в София през март 2022, на което Бойко Борисов беше преизбран за лидер

Той отправи критики и към европейската левица и партията на Зелените за това, че не казват нищо в случая, защото по думите му иначе винаги се застъпват за върховенството на закона.

Цветелина Пенкова от БСП, която е част от Европейската партия "Прогресивeн алианс на социалистите и демократите", каза, че този дебат е злоупотреба от страна на ЕНП и ГЕРБ с правомощията на ЕП и недопустим опит за внушения и вмешателство в политическите процеси в независима страна по време на предизборна кампания.

"През 2020 г. в резолюция ЕП красноречиво каза истината за порочния модел на управлението на Борисов. Символ на онова управление остава именно липсата на върховенство на правото - снимки със златни кюлчета, чекмеджета с евро, подслушвания, купен вот и корупция, злоупотреби с публични средства", каза още тя.

Цветелина Пенкова по време на заседанието на ЕП в Страсбург
Цветелина Пенкова по време на заседанието на ЕП в Страсбург

По думите й решението на съда се основава на формални и процедурни причини, а не е по същество.

"Г-н Вебер, залата Ви освирка именно заради това, защото 10 г. си затваряте очите за Борисов и Орбан", обърна се Пенкова към лидера на ЕНП.

По-рано през деня, по време на дебата по доклада на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, част от залата реагира с ропот и подвиквания, след като Вебер заговори за конкретни крайно десни или крайно леви партии в управлението в Испания, Франция и Италия и спомена случая с ареста на Борисов. Той използва тези примери, за да каже, че дебатът за върховенството на закона в Европейския съюз не трябва да се политизира.

Андрей Ковачев от ГЕРБ/EНП също направи изявление и каза, че едва ли е случайно, че арестът на Борисов се е случил точно в деня, в който е подкрепил изпращането на оръжие в Украйна.

"Правителството на Кирил Петков прокарваше най-проруската политика, не изпратихме никакви оръжия, а увеличихме финансовите потоци за бюджета на Русия", каза той.

В дебата за ареста на лидера на ГЕРБ се включи и Иво Христов от БСП/СД.

"18 дни преди изборите в България, ЕП услужливо организира този дебат. Правата на Бойко Борисов бяха признати и защитени, не така стоят нещата за милионите български граждани, ощетени от корупцията и беззаконието. Трябваше Борисов да изпита пороците на системата, която сам създаде. Г-н Вебер, трябва да Ви разочаровам, въпреки това предизборно шоу, връщане назад няма да има", каза той.

Според Йерун Ленарс от ЕНП арестът на Борисов е бил направен по искане на тогавашния премиер Кирил Петков и представлява скандал, защото не е участвал съдия.

"Този арест на практика е бил нелегален, независимата съдебна система си свърши работата и показа, че правителството не е защитавало върховенството на закона и демокрацията. Претърсването на дома на Борисов също беше обявено за незаконно", каза той.

Илхан Кючюк (ДПС) от името на групата "Обнови Европа" добави:

"Нарушаването на конституцията и законите се превърна в норма в последните месеци, има жалби срещу дейността на полицията у нас при последните избори".

Ирландската евродепутатка Клеър Дейли - от Левите, също отправи обвинения към ЕНП.

Клер Дали е ирландски евродепутат, която и друг път е критикувала управлението на Борисов и ГЕРБ.
Клер Дали е ирландски евродепутат, която и друг път е критикувала управлението на Борисов и ГЕРБ.

"През 2020 г. ЕНП гласува против резолюцията на ЕП, която засягаше сериозни проблеми, но тогава на власт беше именно Борисов. Мисля, че е добре да не си затваряте очите, когато ви е удобно. Това е политическа маневра, която има за цел да се повлияе на изборите в България, но всички прозряха вашата машинация. Това, че няма достатъчно събрани доказателства за повдигане на обвинения, не означава, че не е имало престъпления", каза тя.

Дейли отбеляза още, че в случая става дума за отношенията на Бойко Борисов с хазартния бос Васил Божков. По думите й е очевидно колко си е платил Божков, за да се облагодетелства неговият хазартен бизнес в България.

Бойко Борисов беше задържан заедно с бившата си говорителка Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов на 17 март по подозрения на МВР за изнудване именно на обвиняемия бизнесмен, който се намира в Дубай. Тримата бяха освободени, след като прокуратурата прецени, че в случая няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения.

Бившият премиер обжалва пред съда заповедта за задържането си. През април Софийският районен съд я обяви за незаконна и че не е открито нито едно доказателство. На 24 август Административният съд София-град потвърди това. Решението беше окончателно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG