Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цените на природния газ в Европа паднаха до най-ниските си нива от началото на войната


Директорът на държавната газова компания на Финландия Оли Сипила пред плаващ терминал за втечнен газ, който ще позволи на страната да получава доставки на газ, различни от руските. Снимката е от 30 декември
Директорът на държавната газова компания на Финландия Оли Сипила пред плаващ терминал за втечнен газ, който ще позволи на страната да получава доставки на газ, различни от руските. Снимката е от 30 декември

Цените на природния газ в Европа паднаха в понеделник до най-ниските си нива от началото на войната в Украйна, съобщи агенция Франс прес (АФП). Меката зима позволи на европейските държави да ограничат употребата на газ и това доведе до спад на цените на борсите.

Руската военна инвазия в Украйна доведе до рекордно високи цени на природния газ в Европа през 2022 г. През лятото европейските държави се запасяваха с газ заради очакваните прекъсвания на доставките от Русия, която преди войната беше основен снабдител на много европейски държави.

Това доведе до рекордно високи цени на борсите. Референтният за европейските пазари индекс TTF (Dutch Title Transfer Facility) достигна 367 долара за мегаватчас през март, а през август - 364 долара за мегаватчас.

В понеделник цената обаче на природния газ по договори за следващия месец падна до най-ниското си ниво от 21 февруари 2022 г. На 2 януари 2023 г. тя беше 77 долара за мегаватчас - с 50% по-ниска цена от предишния месец.

В понеделник руската държавна компания “Газпром” съобщи, че е намалила доставките си за държавите от ЕС и за Швейцария с 55% през 2022 г. Досега компанията изнасяше най-много природен газ за Европа, но след като Русия започна война срещу Украйна, това се промени.

“Газпром” едностранно прекрати доставките за няколко държави в Европа, сред които и България. Това принуди европейските държави да търсят алтернативни доставки и да запълнят газохранилищата си, така че да имат запаси.

По данни на АФП в понеделник европейските газови хранилища бяха запълнени на 83%, което ограничава необходимостта от купуване на нови количества. Това се дължи на топлата зима. Експерти предупреждават, че евентуално падане на температурите може да доведе до ново покачване на цените.

В България държавният регулатор утвърди на 1 януари цена на природния газ за индустриалните потребители, която е с 22% по-висока от цената за декември. Въпреки това обчае цените на газа са по-ниски от тези през лятото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG