Връзки за достъпност

Извънредни новини

22% поскъпване. КЕВР прие новата цена на природния газ


Очакваният скок на цената на синьото гориво беше около 40%
Очакваният скок на цената на синьото гориво беше около 40%

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179,33/MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Това съобщиха от регулатора, след като по-рано от "Булгаргаз" окончателно поискаха да продават на крайните снабдители и на лица с лицензия за производство и пренос на топлинна енергия 179,72 лева/MWh или 91.89 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ.

Така увеличението е с 22,07% спрямо цената на синьото гориво за декември, а не с 40%, каквото беше първо искане на държавния доставчик. През декември той поиска 204.53 лева за 1000 куб. метра без данъци и такси.

Основните причини са намалението на борсовите индекси на международните пазари в края на декември, както и значително по-ниския от планирания добив от газовото хранилище в Чирен поради мекото време. Общественият доставчик е нагнетил виртуално в хранилището допълнителни количества природен газ, уточниха от КЕВР.

За сравнение, индексите на европейските газови пазари за доставки през януари 2023 г. са на нива от 118 EUR/MWh.

Въпреки увеличението, цената на парното отопление за битовите клиенти няма да скочи, увери председателят на регулатора Иван Иванов.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента, покриваща разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в хранилището в Чирен в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

От КЕВР уточниха, че са приели цената след анализ на внесените от „Булгаргаз“ актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът е установил, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“(IGB) на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., „Булгаргаз“ е сключил за януари три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона.

Дружеството е сключило и договор за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа.

Установено е, че в цената неоснователно са включени разходи за капацитет в размер на 1 252 349,25 лв. за доставка на количества природен газ до Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират крайната цена за м. януари.

На дружеството не са признати разходи в размер на 9, 656 млн. лв. за 2023 г., които не са доказани и не са пряко свързани с лицензионната дейност. По тази причина тези разходи не са включени при формиране на цената на природния газ през годината и са допълнителен фактор за постигане на по-ниски цени.

В края на април "Газпром" едностранно и в нарушение на договора прекрати доставките на газ за България. Това се случи заради отказа на страната да плаща за доставка на природен газ по нова схема, която не отговаря на сключените договори.

През лятото служебното правителство неколкократно казваше, че България няма да може да се справи без газ от Русия, и опитваше да възобнови преговорите с руската държавна компания. Договорът изтече на 31 декември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG