Връзки за достъпност

Извънредни новини

Републиканците не можаха за шести път да изберат лидера си за председател на долната камара на Конгреса


20 съпартийци на Кевин Маккарти блокират избора му
20 съпартийци на Кевин Маккарти блокират избора му

Републиканците в САЩ за втори пореден ден не успяха да изберат своя лидер Кевин Маккарти за председател на Камарата на представителите.

Те нямат и нова стратегия за прекратяване на политическия хаос от началото на новата сесия на долната камара на Конгреса на САЩ.

През ноември се проведоха избори за членове на двете камари на Конгреса, като републиканската партия успя да спечели мнозинство в долната камара - Камарата на представители, а демократите запазиха контрола си върху горната - Сената.

Очакваше се Маккарти, който е лидер на партията от 4 години, да бъде избран, но след три гласувания - за четвърти, пети и шести път, той получи силна съпротива от 20 свои съпартийци. Става въпрос за твърдолинейни консерватори сред редиците на републиканците, които се противопоставят на Маккарти по идеологически и лични причини.

Така той не успя да си осигури подкрепата на поне 218 законодатели, необходима, за да застане начело.

При едно от гласуванията дори се стигна до куриоз - кандидатът на демократите, които сега са малцинство, получи по-голяма подкрепа.

След това, републиканците прекратиха гласуванията.

"Не мисля, че гласуването е продуктивно, че би променило нещо. Но гласуването в бъдеще би могло. Хората трябва да поработят още малко", каза Маккарти на излизане от срещата, проведена при закрити врата.

Той изрази готовност да продължи да се бори.

Мат Гетц, един от неговите противници, обаче го описа като „отчаян човек“ и каза, че има една проста молба: „Той да отпадне от надпреварата“.

Настоящата стратегия на Кевин Маккарти изглежда е да води война на изтощение. Неговите поддръжници ще продължат да го номинират, докато тези от опозицията не се уморят да гласуват против него, коментира Би Би Си.

Противниците му обаче казаха, че няма да се откажат.

Камарата на представители не може да започне работа, докато не си избере лидер. Досега - 4 години, тя беше оглавявана от демократката Нанси Пелоси, която съобщи, че се оттегля от политиката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG