Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган разговаря с Путин и Зеленски за мир. Русия не отстъпва от искането Украйна да се откаже от територии


За пореден път Реджеп Ердоган разговаря с Владимир Путин от началото на нахлуването на Русия в Украйна
За пореден път Реджеп Ердоган разговаря с Владимир Путин от началото на нахлуването на Русия в Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонни разговори с руския си колега Владимир Путин и с украинския държавен глава Володимир Зеленски, в пореден опит за прекратяване на войната в Украйна.

"Продължаваме да водим интензивна дипломация с двете страни, включително министрите на външните работи и отбраната. Турция е единствената страна, която може да направи това с такава ефективност", каза говорителят на Ердоган Ибрахим Калън телевизия NTV.

Ердоган и Путин неведнъж са разговаряли след началото на руската военна инвазия през февруари 2022 г. Анкара беше и посредник заедно с ООН за споразумението за т. нар. зърнена сделка, което позволи износа на зърно от украински пристанища.

В последния разговор турският президент е казал, че мирните усилия трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и "визия за справедливо решение", съобщиха от канцеларията на Ердоган, уточнявайки, че той е напомнил на Путин за позитивния резултат от споразумението за зърнения коридор.

Последва съобщение от пресслужбата на Кремъл, в което се казва, че Владимир Путин е обсъдил с турския си колега ситуацията в Украйна, Сирия и енергийни въпроси.

Руският президент е отбелязал "деструктивната роля на западните държави, които дават на Киев оръжия и предоставят оперативна информация и указания за координатите на военни цели".

Според съобщението Путин е потвърди, че Русия е отворена за сериозен диалог, "при условие че властите в Киев изпълнят известни и нееднократно изразявани искания и отчетат новите териториални реалности".

Той явно има предвид незаконно обявените за част от Русия големи територии от 4 области от Украйна - Донецката, Луганската, Херсонската и Запорожие.

Руският президент повторил пред Ердоган, че всички пречки за руския износ на храни и торове, който Москва разглежда като част от зърнената сделка, трябва да бъдат вдигнати.

По-късно Реджеп Ердоган разговаря и с Володимир Зеленски обсъди с него подкрепата на Турция за Украйна в областта на хуманитарната помощ и енергетиката, както и развитията около т.нар. зърнен коридор, съобщиха от турското президентство.

Ердоган е заявил готовността на Анкара да поеме ролята на посредник за установяването на траен мир. Той е отбелязал, че турската страна продължава работата си за размяна на затворници и може даде своя дипломатически принос и за ситуацията с АЕЦ "Запорожие". Тя е окупирана от руските сили.

Самият Зеленски написа във Фейсбук, че с Ердоган са обсъдилии сътрудничеството в областта на сигурността на двете страни, въпросите на ядрената безопасност и по-специално ситуацията в АЕЦ "Запорожие".

"Там не трябва да има нашественици. Говорихме и за размяната на военнопленници с турско посредничество, за развитието на споразумението за зърното. Оценяваме готовността на Турция да участва в изпълнението на нашата формула за мир", добави украинският президент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG