Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът изпраща на МВР и ДАНС доклада за договора с GemCorp заради нарушения


Меморандумът беше подписан от правителството на Кирил Петков, който сега е депутат
Меморандумът беше подписан от правителството на Кирил Петков, който сега е депутат

Парламентът прие Доклада за дейността на Временната комисия за подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с GemCorp Holdings Limited и IP3 Corporation, която е констатирала нарушения и че е сключен противоконституционно.

Той беше подписан при управлението на кабинета на Кирил Петков и обезсилен няколко месеца по-късно след остри политически реакции. Една от тях беше, че между 2014 до 2020 г. дял в Gemcorp е имал бизнесменът Алберт Авдонян, смятан за близък до руския държавен холдинг "Ростех" и кръга около президента Владимир Путин.

Целта на меморандума беше сътрудничество между държавата и двете частни компании - едната базирана в Лондон, другата американска, в енергетиката. В него бяха включени мините в Маришкия басейн, газовата връзка с Гърция, "Топлофикация София", ядрени мощности.

Докладът, който трябваше да изясни всички факти и обстоятелства около подписването на меморандума, беше одобрен от 129 народни представители, 54 бяха "против", а 8 се въздържаха. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Възраждане" и "Български възход" подкрепиха доклада, от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" гласуваха или "против", или "въздържал се".

Депутатите решиха докладът да бъде изпратен на МВР, ДАНС и Министерския съвет, които да се запознаят с него и да предприемат действия в рамките на компетенциите им.

В него е записано, че Кирил Петков не е възлагал на ДАНС проверки на компаниите, преди или след подписването на меморандума. От издаването на доклада на ДАНС на 20 април 2022 г. за подписването, въпреки констатациите в него, три месеца не са били предприети действия от тогавашния премиер.

Едва на 20 юли Петков е внесъл доклада на ДАНС за разглеждане от МС и е взето решение за неговото прекратяване. Реално обаче меморандумът не е бил прекратен до 28 ноември.

При обсъждането на доклада в пленарната зала, продължило 4 часа, се стигна до размяна на реплики между депутати от ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

"Оказа се, че историята за Gemcorp е широко раздувана измислица на ГЕРБ. Няма никакви последствия за България, това е един необвързващ договор", каза Искрен Митев от партията на Кирил Петков, който дори донесе символично кошче за боклук, за да бъде изхвърлен в него докладът.

"Не можа да установи дори 1 лв. щета за държавата ни. Ставаме свидетели на поредния панаир, който се претопля за пореден път", добави колегата му Венко Сабрутев. По думите му предварителните проучвания от ДАНС на компаниите не са задължителни по закон и по тази причина не са правени.

Председателят на Временната комисия за Gemcorp Десислава Трифонова - бивш председател на Агенцията за инвестиции, уволнена при управлението на "Продължаваме промяната", отвърна, че този меморандум е много лош параван и "целенасочено е подписан с тази офшорка". Според нея Петков е крил доклада на ДАНС, включително от коалиционните си партньори.

"Кирил Петков и Асен Василев се криха като гузни дечица от комисията, но и най-нагло излъгаха пред медиите, че този меморандум е прекратен. Надявам се, че ще има разследване на прокуратура, която ще позволи да бъдат разсекретени данните, за да стане ясно какво национално предателство са извършили тези двамата и как са дали националната енергетика на Руската федерация", каза тя.

Станислав Анастасов от ДПС каза, че тепърва ще се види доколко е вярно, че няма щети за България не е ясно колко от информацията за българската енергетика е попаднала в Gemcorp, свързана с Русия. Той уточни, че меморандумът предвижда двугодишен срок, в който всяка от страните може да предяви претенции към държавата.

Илиян Йончев от "БСП за България" каза, че е подкопана сигурността на страната, защото "на първо време има американска компания - IP3 Corporation, и изведнъж се появява GemCorp, за която има съмнения за свързаност с руски капитали". Той благодари на ДАНС, че са се самосезирали.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов коментира, че тази точка е била включена в дневния ред по искане на ГЕРБ и е сто процента убеден, че е свързано с мандата за съставяне на правителство, за да се изпокарат всички. Той се обърна към ГЕРБ дали са питали службите, когато са прокарали т.нар. Балкански поток.

Цончо Ганев от "Възраждане" коментира, че в този парламент има "самоопределящи се евроатлантици, предани партньори, в същото време са преки партньори на фирми и олигарси, свързани с Путин".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG