Връзки за достъпност

Извънредни новини

След 3 дни и 11 гласувания. Камарата на представителите на САЩ остава без председател


Лидерът на Републиканската партията Кевин Маккарти след поредното неуспешно гласуване.
Лидерът на Републиканската партията Кевин Маккарти след поредното неуспешно гласуване.

Камарата на представителите на САЩ остава без председател за трети пореден ден, след като лидерът на Републиканската партия Кевин Маккарти отново не успя да спечели достатъчно гласове, предаде Асошиейтед прес.

През ноември се проведоха избори за членове на двете камари на Конгреса, като Републиканската партия успя да спечели мнозинство в долната камара - Камарата на представители, а демократите запазиха контрола си върху горната - Сената.

Маккарти загуби седмия, осмия, а след това и историческите девети, десети и единадесети кръг от гласуването. Въпреки бурните протести на демократите, републиканците гласуваха за отлагане на заседанието, така че вотът ще продължи и днес.

"Очевидно обичам да влизам в историята", заяви Маккарти без видимо притеснение.

Вътрешна съпротива

Маккарти е лидер на партията от 4 години. Той не може да бъде избран заради силна съпротива от 20 свои съпартийци. Става въпрос за твърдолинейни консерватори сред редиците на републиканците, които се противопоставят на Маккарти по идеологически и лични причини.

Конгресменът от Флорида Мат Гец дори обяви в зала, че дава гласа си за бившия президент Доналд Тръмп. Не е необходимо председателят, наричан спийкър, да бъде член на Камарата.

Стратегия на Кевин Маккарти изглежда е да води война на изтощение. Неговите поддръжници ще продължат да го номинират, докато тези от опозицията не се уморят да гласуват против него, коментира Би Би Си. Според британската медия, другите два варианта - републиканците да издигнат друг кандидат или да се договорят с демократите, също са много вероятни.

Рекордът е от 44 гласувания

Рекордът в американската политика е бил през 1859 г., когато за избора на председател на парламента са били необходими 44 кръга на гласуване. Предишният рекорд от 1923 г. (тогава деветият опит е успешен) беше счупен в четвъртък вечерта, когато започна десетият кръг.

Камарата на представители не може да започне работа, докато не си избере лидер. От 4 години тя беше оглавявана от демократката Нанси Пелоси, която съобщи, че се оттегля от политиката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG