Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гладоморът в Украйна може да бъде обявен за геноцид и от българския парламент


Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

Гладоморът в Украйна през 1932-1933 г. е на път да бъде обявен за геноцид и в България след решение на парламентарната комисия по външна политика. В четвъртък депутатите от комисията приеха и консолидиран текст, обединяващ две проекторешения.

На 15 декември Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която признава Гладомора за геноцид над украинския народ. Нито един от петимата български социалисти в ЕП - Сергей Станишев, Иво Христов, Eлена Йончева, Петър Витанов и Цветелина Пенкова не участваха в гласуването тогава.

В текста приет от комисията на българския парламента се предлага всяка последна събота на ноември да бъде обявена за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

Във връзка с това има и позитивно становище от Министерството на външните работи, каза председателят на парламентарната комисия Екатерина Захариева.

В текста, внесен от ГЕРБ-СДС, се казва, че с това решение България ще се нареди сред страните, които категорично осъждат "ужасяващите престъпления на съветския комунизъм".

В мотивите на текста внесен от „Демократична България“ се посочва, че паралелите на войната на Путин срещу Украйна със събитията от 1932-1933 г. стават причина темата за Гладомора и неговото осъждане като акт на геноцид срещу украинския народ да бъде повдигната в редица национални парламенти. В него се припомня, че наскоро резолюции за осъждане на Гладомора бяха приети в Румъния, Ирландия, Молдова и Германия.

"Вярваме, че с приемането на това решение България ще даде силен знак на солидарност със справедливата кауза на Украйна и днес, когато войната на Путин заплашва свободата и демокрацията в цяла Европа“, се казва още в мотивите на проекторешението на „Демократична България“.

Киев вече обяви, че Русия се опитва "да повтори Гладомора", заради кражбата на зърно, целенасочените ракетни атаки на руските сили срещу електропреносната мрежа, топлоцентралите и водоснабдяването.

Неотдавна и папа Франциск каза, че украинците страдат от "мъченичеството на агресията" и сравни войната на Русия срещу Украйна с "ужасния геноцид" от 30-те години на миналия век.

Големият глад през 1932-1933 година, наричан Гладомор, обхваща "зърнените" райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали над 8 милиона души, от които най-много - близо 4 млн. милиона в Украйна, 2 милиона в Казахстан и Киргизстан и 2-2,5 милиона в Русия.

Понятието "гладомор" е съчетание от двете украински думи - "глад" и "унищожение". Или иначе казано - гладна смърт. Тя обаче не е следствие на суша и неплодородие, а на целенасочена политика на властите в СССР оглавявани от Йосиф Сталин - те провеждат насилствената колективизация и "разкулачване".

Терминът означава отнемане на земята на по-заможните селяни. Целта е те да бъдат принудени да влязат в колхозите, предавайки там цялото зърно и друга продукция, която имат, и едновременно с това да бъде сломена съпротивата. Стотици хиляди от тях са арестувани, депортирани или убити и се стига до изкуствен глад на милиони хора, много от които умират мъчително.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG