Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обединение за честни избори". Нова платформа ще следи за купен вот и измами


Приемане на изборните книжа по време на парламентарния вот през 2022 г.
Приемане на изборните книжа по време на парламентарния вот през 2022 г.

Нова платформа ще се бори срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот. Това съобщиха в понеделник създателите ѝ - сдружение "Данни за добро", Фондация "Общество.бг" и Антикорупционният фонд (АКФ). Платформата ще се казва "Обединение за честни избори" (ОЧИ)и към инициативата се присъединяват и десетки журналисти, медии, обществени лица и доброволци.

ОЧИ ще използва данни, за да насочва вниманието на медии и доброволци към местата в страната с изборни аномалии, които са индикатор за купен вот или друг вид измами, съобщиха инициаторите.

"Обединението се създава, след като през декември 2022 г. бяха приети промени в Изборния кодекс, които връщат един от големите инструменти за потенциални изборни измами - невалидните бюлетини. През годините имаше има множество доказателства, изказвания и сигнали, че невалидните бюлетини се използват, за да заличават легитимни гласове на български граждани", казаха от АКФ.

Сред организациите, които застават зад ОЧИ, са още “Фондация за Общностно Развитие и Сътрудничество”, “Дневник”, "Медиапул", "Стража", "БлуЛинк", “Благоевград нюз”, “За истината”, “Зов нюз” и други.

От ОЧИ посочиха, че техен приоритет през 2023 г. ще бъдат местните избори през есента. При евентуални предсрочни парламентарни избори организацията също ще помага за опазването на честността на вота.

Освен че ще анализира данни и насочва вниманието на медии и доброволци, ОЧИ ще организира и публични обучения, на които журналисти и граждански активисти ще споделят знания за различни видове манипулации на вота, опита си при отразяване на избори и други.

Работата на обединението ще стъпи на анализите на секции в риск от контролиран и купен вот, публикувани през 2021 и 2022 от АКФ и "Данни за добро", за да определи секциите, които имат нужда от най-много наблюдатели.

„Информацията, която събираме в ОЧИ, ще ни позволи да подобрим методологията ни за оценка на секции в риск. Искаме да постигнем по-добро визуално представяне и събиране на аудио-визуални материали преди и в самия изборен ден, включително и чрез отразяване в реално време от мястото на събитието“, каза Никола Тулечки, създател на "Данни за добро".

Една от целите на ОЧИ е да поддържа висок интерес по темата за честността на вота в България извън дните непосредствено преди изборите и при приемането на поправки в Избирателния кодекс.

„Амбицията ни е ОЧИ да бъде траен обществен фактор, който да допринесе за честно провеждане на изборите в България“, каза Бойко Станкушев - директор на АКФ.

Новината за създаването на платформата идва, след като през декември ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха масовото използване на хартиените бюлетини, въпреки протестите срещу идеята. Върнато беше и изискването разписките от машините за гласуване да се броят и резултатите да се приемат като резултати от изборите – нещо, което на практика обезсмисля машинното гласуване.

Как ще гласуваме следващия път
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG