Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тактиката "любовник". Жени разказват как са станали жертви на трафик


Инфлуенсърът беше задържан заедно с брат си в луксозното си имение близо до Букурещ и ще остане в ареста поне един месец
Инфлуенсърът беше задържан заедно с брат си в луксозното си имение близо до Букурещ и ще остане в ареста поне един месец

"Любовник", "интернет хищник", "изнудвач" - в кой типаж попада 36-годишният бивш кикбоксьор Андрю Тейт, арестуван за трафик на жени и насилие в Румъния? Случаят с инфлуенсъра на "токсичната мъжественост" постави пак на фокус темата за сексуалната експлоатация и как престъпниците намират жертвите си.

Роденият в САЩ инфлуенсър с британско гражданство Андрю Тейт беше задържан по обвинения за сексуална експлоатация и насилие над жени след обиск на луксозната му вила край Букурещ на 29 декември 2022 г. Случаят, чието развитие се следи от световните медии заради популярността на обвиняемия и мащаба на предполагаемата престъпна дейност, повдигна отново въпроса за продължаващата заплаха от трафик на хора в Румъния и региона.

Андрю Тейт е бивш кикбоксьор, син на първия чернокож гросмайстор по шах Емори Тейт. След като е изгонен от телевизионния риалити формат Big Brother UK заради видео, на което се вижда нападение над жена, за няколко месеца успява да изгради имидж на инфлуенсър в социалните мрежи с милиони последователи - най-често млади мъже.

Пред тях се представя като "алфа мъжки треньор по начин на живот", демонстрира богатство и доминация над жени. Заради откровените си женомразки послания, толериращи насилие, профилите му в Twitter, Instagram, Tik-Tok, Facebook и Youtube са изтрити от платформите. Това не повлиява на популярността му, а неотдавна Twitter профилът му беше възстановен.

Сега разследващите в Румъния обвиняват Тейт, брат му Тристан, който беше арестуван заедно с него в луксозно имение край Букурещ, и две румънски жени, че са създали престъпна група за трафик на хора в Румъния и други страни, включително САЩ и Великобритания. Предполагаемите престъпления включват и изнасилване.

Андрю Тейт се появи в Апелативния съд в Букурещ при обжалването на мярката за задържане с книга, приличаща на Корана. Той и брат му Тристан бяха закопчани един за друг с белезници.
Андрю Тейт се появи в Апелативния съд в Букурещ при обжалването на мярката за задържане с книга, приличаща на Корана. Той и брат му Тристан бяха закопчани един за друг с белезници.

Обвиняемите отричат да са извършвали престъпления. Съдът обаче нареди четиримата задържани да останат в предварителния арест поне за месец. Последва обжалване, но на 11 януари молбите им да бъдат освободени бяха отхвърлени.

На фона на разследването, румънските власти отчитат спад на броя на жертвите на подобни престъпления. Но въпреки това регистрират средно 30 жертви на подобни престъпления месечно.

Трафикът на жени

Случаят с Андрю Тейт постави отново темата за трафика на хора и сексуалната експлоатация във фокуса на внимание. Въпреки че броят на жертвите на трафик в Румъния е намалял, откакто беше създадена национална агенция за борба с трафика на хора, властите продължават да регистрират около 30 нови жертви всеки месец.

През август 2022 година Държавният департамент на САЩ даде висока оценка на "значителните усилия" на румънското правителство, но предупреди, че то все още "не отговаря напълно на минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора".

Румънската служба на RFE/RL проучи официални данни и съдебни свидетелства на жертви на трафик, за да идентифицира няколко типажа трафиканти. В разказите са използвани псевдоними за жените, за да бъде защитена самоличността им.

Тактика "любовник" и случаят "Тейт"

Мрежата на противоречивия инфлуенсър Андрю Тейт е "улавяла" жени, използвайки тактиката "любовник ", при която участниците ухажват жертвите с перспективата за любовна връзка, докато не ги принудят да проституират и въвлекат буквално в робство, смятат румънските власти.

Според разследването британските граждани са вербували жени, които са били подложени на "актове на физическо насилие и психическа принуда", били са сексуално експлоатирани от членове на групата и принудени да участват в порнография, предназначена да придобие "големи финансови облаги".

След ареста на Тейт 19-годишната днес дъщеря на румънския политик и медиен магнат Козмин Гуса съобщи, че и тя е попадала в полезрението на обвиняемия. Според разказа ѝ Тейт се е опитал да я вербува за схема с онлайн сексуални услуги по уеб камери, когато е била само на 16 години. Дария Гуса разказа, че тогава е получила онлайн предложение от инфлуенсъра.

"Тъкмо си бях създала акаунт в Instagram, когато получих съобщение, доста внушително, в което Андрю Тейт ме покани да изляза с него. Попитах други мои приятелки, защото ми се стори странно някой с милиони последователи да се свърже с мен", каза тя.

Според Гуса Тейт е прилагал подобна стратегия с други момичета или млади жени в районите на Илфов или Прахова, в близост до дома му, като на някои се обяснявал в любов.

"В общи линии това беше тактиката "любовник", каза тя пред местните медии.

Отново след ареста английски, американски и румънски медии публикуваха разкази на съседи на бившия спортист. Според информация на The Times of London през лятото на 2022 г. в луксозното имение на братя Тейт край Букурещ, в което се смята, че живеят поне от 5 години, млади жени били принуждавани да записват денонощно порноклипове, пристигали на групи 18-19-годишни момчета.

"Те се изгубваха и често питаха как да стигнат до "Hustlers University" (така Тейт нарича своя дигитален курс и имението си - б.р.), но не знам какво са правили вътре", разказва един от очевидците.

Според разследването само видео с една от жертвите е генерирало над 50 000 долара на месец, а тя не получавала нищо.

Цялата история започва да се разплита през април 2022 г,, когато за първи път къщата на Тейт в Румъния е обискирана, а той - разпитан за местонахождението на 21-годишна американка, за която полицията твърди, че е държана там против волята ѝ - вероятно "вербувана" по схемата "любовник".

На база данните румънските власти за други случаи на трафик на хора и сексуална експлоатация в страната и съдебни свидетелства на жени, станали жертва на такива престъпления, Свободна Европа очертава още 3 вида тактики за привличане на жени от престъпници.

Интернет хищникът

Андрея е родена в бедно семейство и израства в окръг Алба, в историческата област Трансилвания. Тя отпада от училище във втори клас и скоро след това е оставена на грижите на баба си, когато родителите ѝ се разделят и заминават в чужбина.

Години по-късно, вече 20-годишна, Андрея разказва, че отчаяно е търсила работа в Румъния, преди да замине за Великобритания с надеждата да работи във фабрика за шоколад. Но се оказва проститутка.

Тя свидетелства в съда, че неин водач в тъмния свят на трафика на хора е бил мъж на име Себастиан З. "Запознават" се във Facebook през 2020 г. Само след няколко разговора той ѝ казва, че иска да се ожени за нея.

Андрея заминава за Великобритания, без да каже на никого от семейството си. Когато пристига, бързо е принудена да проституира, за да не се озове на улицата без никакви пари.

Себастиан ѝ създава онлайн псевдоним, клиентите започват да пристигат един след друг в 11 часа вечерта и това продължава поне до 3 часа сутринта.

Каза ми, че ако разкажа на някого или съобщя в полицията, ще дойде, ще ме наръга с нож и ще ме убие

След два месеца тя успява да се върне в Румъния, след като член на семейството ѝ се разболява. Себастиан обаче я заплашва:

"Каза ми, че ако разкажа на някого или съобщя в полицията, ще дойде, ще ме наръга с нож и ще ме убие".

Въпреки това Андрея намира смелост да сподели с баба си, която веднага се обръща към властите. Така в крайна сметка Себастиан и другите нейни похитители са осъдени на до 4 години затвор.

Националната агенция на Румъния за борба с трафика на хора твърди, че почти една четвърт от всички лица, които съобщават, че са станали жертва на трафик, са принудени да го правят по този начин.

Познат или роднина

Диана е млада жена с психични проблеми, включително с медицинска диагноза биполярно афективно разстройство. През 2015 г. тя е на 22 години и живее в отчайваща бедност в столицата на окръг Прахова, Плоещ.

Човек с присъда за сводничество в Гърция по някакъв начин научава за положението ѝ и се свързва с нея чрез чичо ѝ. Наскоро тя е изгубила личната си карта и чичото - с парите, които е получил от сутеньора - ѝ помага да си извади нова. Освен това ѝ купува дрехи и накрая - заветния самолетен билет за Великобритания.

"Заплашва ме, преследва ме, ще ме убие." Как П.У.Л.С. помага на пострадали от насилие
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:53 0:00

След като пристига в Ливърпул през август 2015 г., Диана e взета на летището от двама мъже и отведена в шотландския град Глазгоу. Документите ѝ за самоличност веднага са отнети и ѝ е казано, че вече е проститутка. Набират клиентите ѝ чрез специализирани сайтове. Често е бита, защото се противопоставя на инструкциите им.

През октомври Диана събира смелост да избяга. Тя спира първата кола, която минава покрай нея, и плачейки разказва на шофьора съдбата си. Той веднага се обажда в полицията. Шотландските власти образуват наказателно дело, което оттогава е поето от румънската Дирекция за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT).

Изнудвач

Когато Елена се запознава с насилника си, все още няма 17 г. Това се случва в началото на 2020 г. Тийнейджърката има обтегнати отношения с родителите си и е решена да избяга. Тогава приятел я запознава с мъж, с когото се среща една вечер около полунощ на по питие на бензиностанция в родния ѝ град.

От първия път, когато се срещнахме, му казах, че съм на 16 години и половина

"Започнах да излизам с него, да си говорим по телефона - аз криех тези неща от родителите си, включително факта, че той има малко дете. От първия път му казах, че съм на 16 години и половина", разказва по-късно тя пред следователите.

В един момент Елена се съгласява той да я снима, докато правят секс. По-късно тя бяга от вкъщи и заживява с него. Родителите ѝ няколко пъти се свързват с полицията в безуспешни опити да я върнат у дома.

Целта на мъжа е да отведе Елена в Германия, за да стане там проститутка, но възрастта ѝ не позволява да замине без разрешението на майката и бащата. Тогава той изпраща на нейни познати и на семейството кадри от видеото, за да ги принуди да му помогнат. Те не се съгласяват, обаждат се в полицията и накрая десетки хора ги получават по WhatsApp или Facebook.

В крайна сметка Елена се връща в дома си. Но родителите казват, че това преживяване я е белязало за цял живот, тя изпада в такава депресия, че прави опит за самоубийство, който е предотвратен само защото неин приятел се намесва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG