Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Подготвят руснаците за дълга война“. Русия инсталира системи за ПВО в центъра на Москва


Система Pantsir S-1. Снимката е илюстративна.
Система Pantsir S-1. Снимката е илюстративна.

В центъра на Москва, на покрива на офис сграда, е монтиран противовъздушен комплекс, предполагаемо „Панцир-С1“. Това съобщиха потребители в социалните мрежи.

Това не е единственото подобно съобщение. В руските социални мрежи се появиха снимки и видеозаписи на зенитно-ракетни комплекси, които руски военни монтират на покриви в центъра на Москва, близо до резиденцията на Владимир Путин в Ново-Огарьово, както и близо до летище Остафиево.

В събота от Министерството на отбраната на Русия казаха, че е проведено учение в Московска област за отразяване на въздушни атаки срещу военни промишлени и административни обекти. Министерството обяви учението в изявление, като каза, че в него участва зенитно-ракетен комплекс С-300 и 150 войници, но не се уточнява мястото.

Разполагането на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) в Москва не е свързано със заплахата от нападение от Украйна. „Най-вероятно това е игра за показност, с помощта на която Кремъл подготвя гражданите за продължителен конфликт“. Това се казва в ежедневния доклад на Американския институт за изучаване на войната.

Експертите на института смятат, че властите в Москва не очакват атака. Системите за противовъздушна отбрана най-вероятно са били инсталирани именно, за да бъдат снимани и разпространени, за да „предупредят руснаците за опасността“, която Украйна предполагаемо представлява за тях.

В доклада се казва още, че разпространението на съобщения за противовъздушната отбрана в Москва може да демонстрира намерението на руските власти да се правят паралели с Великата отечествена война, представяйки Украйна като страна, която представлява реална заплаха за Русия - по аналогия с Германия и СССР.

„Възможно е по този начин Кремъл да иска да увеличи броя на привържениците на войната сред руснаците и да ги подготви за по-нататъшна мобилизация“, казват от института.

В същото време, според Блумбърг, инсталирането на системи за противовъздушна отбрана на покривите на сгради в Москва може да означава, че руските власти се страхуват от нападение от украински дронове. Агенцията се позовава на експерти, които казват, че решението за инсталиране на ПВО е взето след атаки с дронове на военни летища край Рязан и Саратов.

Руските власти не коментират инсталирането на системи за противовъздушна отбрана. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков препрати въпросите на журналистите към Министерството на отбраната, съобщава Радио Свобода. Комисията по отбрана на Държавната дума нарече снимките и видеоклиповете фалшиви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG