Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел и Лондон наложиха нови санкции на Иран заради нарушения на човешките права


Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел присъства на срещата на външните министри в Брюксел, 23 януари 2023 г.
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел присъства на срещата на външните министри в Брюксел, 23 януари 2023 г.

В понеделник Европейският съюз (ЕС) и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран заради "бруталното" потушаване на масовите протести, съобщи Ройтерс. Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обаче каза, че иранският Ислямски революционен гвардейски корпус (IRGC) не може да бъде включен в списъка като терористична група без съдебно решение.

Вълната от протести в Иран започна след смъртта в полицейски участък през септември 2022 г. на 22-годишна иранка от кюрдски произход. Тя беше задържана от нравствената полиция, защото не носела правилно своя хиджаб.

Отношенията между 27-членния ЕС и Техеран се влошиха по време на зациклилите усилия за съживяване на преговорите за ядрената му програма, като се влошиха още повече, след като Иран реши да задържи няколко европейски граждани.

ЕС също става и все по-критичен към продължаващите репресии към протестиращи, включително екзекуции, и прехвърлянето на ирански дронове в Русия.

Швеция, която в момента е ротационен председател на ЕС, каза, че срещата на външните министри на ЕС в Брюксел в понеделник е "приела нов пакет от санкции срещу Иран, насочен към онези, които ръководят репресиите“.

"ЕС категорично осъжда бруталната и непропорционална употреба на сила от иранските власти срещу мирни протестиращи“, каза външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом, според публикация в в туит на шведското председателство.

Ройтерс цитира дипломати от ЕС, които са казали пред агенцията, че съюзът ще добави 37 имена към черен списък на ирански граждани и организации, на които е забранено да пътуват до Европа и подлежат на замразяване на активи.

Европейският парламент призова ЕС да отиде по-далеч и да включи IRGC като терористична организация, обвинявайки я за потушаването на протестите, които продължават вече четвърти месец, както и за доставката на дронове на Русия за нападението й срещу Украйна.

IRGC има армия от около 125 хил. души с армейски, флотски и въздушни части и командва религиозната паравоенна милиция "Басидж", често използвана за потушаване на протести.

"Иранският режим, Революционната гвардия тероризира собственото си население ден след ден", каза германският външен министър Аналена Бербок на срещата в понеделник.

По думите на Борел обаче че първо трябва да бъде взето съдебно решение с конкретна присъда в страна членка, преди самият ЕС да може да приложи подобно определение.

"Това е нещо, което не може да бъде решено без съд... първо решение. Не можете да кажете, че ви смятам за терорист, защото не ви харесвам", каза Жозеп Борел пред журналисти в кулоарите на преговорите в Брюксел.

По-рано Иран предупреди ЕС да не определя IRGC за терористична организация.

Санкциите на Великобритания

Наказателните мерки на Великобритания са заради нарушения на човешките права, включително неотдавнашната екзекуция на бившия ирански заместник-министър на отбраната Алиреза Акбари, който имаше и британско гражданство, съобщи Ройтерс.

Санкциите включват замразяване на активите на иранския заместник-главен прокурор Ахмад Фазелиан, за когото британското външно министерство каза, че е отговорен за несправедливата съдебна система, която използва смъртното наказание за политически цели.

Сред другите санкционирани са командващият иранските Сухопътни войски Киюмарс Хейдари, зам.-командващия Корпуса на гвардейците на Ислямската революция Хосейн Неджат и зам.-командира на паравоенната организация "Басидж" Салар Абнуш.

Фондация "Басидж", свързана с едноименната милиция, и Касем Резаей, зам.-командващ иранските правоохранителни органи, също са добавени в черния списък.

На 20 октомври 2022 г. Европейският съюз и Великобритания наложиха санкции на няколко ирански бизнесмени, както и на една оръжейна компания. Според тяхната информация те са доставили ирански дронове на Русия, които тя използва във въздушни атаки срещу украински цивилни цели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG