Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не може да има табута". Украйна води преговори със Запада за ракети с голям обсег


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Украйна води ускорени преговори със западните си съюзници за предоставянето на ракети с голям обсег. Това каза Михайло Подоляк, съветник на президента на страната Володимир Зеленски, пред украинската телевизия Freedom.

Украйна отдавна призовава съюзниците от НАТО за подобни ракети, като твърди, че само по този начин Киев ще може да попречи на Русия да унищожава украински градове.

Според Подоляк, за да обезсили ефективно най-важното "оръжие" на руската армия – артилерията – Киев се нуждае от ракети, които да унищожат руските артилерийски складове. По думите му на окупирания от Русия Кримски полуостров се намират повече от 100 артилерийски склада.

"Затова, първо, преговорите [за ракети с голям обсег] вече се водят. Второ, те вървят с ускорени темпове", каза Подоляк, без да дава повече подробности.

В същото време президентът на страната Володимир Зеленски също повтори призива си към западните съюзнции да предоставят на Украйна подобни ракети. По време на вечерното си видеообръщение късно в събота той използва за пример руската атака срещу източни град Костантинявка по-рано през деня, при която бяха убити трима души. По данни на украинските власти при нея Москва е използвала ракети С-300, които са ракети със среден обсег на действие.

"Такива обстрели, за съжаление, са ежедневие в териториите ни, които руската армия достига с подобни ракети", каза Зеленски.

"Украйна има нужда именно от ракети с голям обсег, за да премахне тази възможност на окупатора да разполага някъде далеч от фронтовата линия своите ракетни установки и да унищожава с тях украински градове", добави той и благодари на всички по света, които настояват, че "не трябва да има табута в доставките на оръжия за защита от руския терор".

По-рано миналата седмица няколко западни държави, включително САЩ и Германия, съобщиха, че ще предоставят на Украйна бойни танкове. По думите на посланика на Украйна във Франция Вадим Омелченко са договорени общо 321 танка.

Киев отдавна призовава Запада за бойни танкове, но казва, че те няма да му бъдат достатъчни, за да може да противодейства ефективно на руската военна агресия. Затова украинските власти многократно призовават за далекобойни ракети.

По-рано Зеленски поиска от САЩ американски ракети ATACMS, които имат обсег от 185 мили (297 км), но Вашингтон отказва да предостави такива ракети. Засега страните от НАТО се въздържат да доставят оръжия с достатъчен обсег, защото се опасяват, че Украйна може да порази цели и на руска територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG