Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ обвиниха Русия в нарушаване на договора за ядрените оръжия


Новата руска междуконтинентална ракета "Сармат" показана на неразкрито място в Русия
Новата руска междуконтинентална ракета "Сармат" показана на неразкрито място в Русия

Съединените щати обвиниха Москва, че се отклонява от задълженията си по Договора за съкращаване на стратегическите оръжия (Нов СТАРТ) по отношение на инспекциите на руска територия.

В изявление от вторник Държавният департамент каза, че "отказът на Русия да сътрудничи на инспекционните дейности не позволява на САЩ да упражняват важни права по договора и застрашава жизнеспособността на американско-руския контрол на ядрените оръжия".

Споразумението е последният важен механизъм за контрол на ядрените оръжия на двете страни след края на Студената война. Нов СТАРТ влезе в сила през 2011 г. и беше удължен за още пет години през 2021 г. Той ограничава броя на ядрените бойни глави, които САЩ и Русия могат да разположат, както и броя на наземните и подводните ракети и бомбардировачи, които да ги доставят.

Представител на външнополитическата служба на САЩ добави, че Русия има "ясен път" да се върне към спазването на правилата - а именно да позволи инспекции. Вашингтон е готов да работи с Русия за пълното изпълнение на условията на споразумението, подчерта Държавният департамент.

Преговорите между Москва и Вашингтон за възобновяване на инспекциите по договора Нов СТАРТ трябваше да се проведат през ноември в Египет, но Русия отложи срещата и никоя от страните все още не е определила нова дата.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза, че е ангажиран със споразумението и че САЩ са страната, отговорна за спирането на преговорите. Той обвини Вашингтон, че е нарушил споразумението, като е решил да дари танкове Abrams на Украйна.

Руският и американският арсенал все още съставляват общо около 90% от общия брой ядрени бойни глави в света. Заради руската инвазия в Украйна отношенията между Москва и Вашингтон се влошиха до най-ниското си ниво от десетилетия насам. Това би могло да усложни опитите на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да поддържа и постигне последващо споразумение с руската страна.

През август Москва преустанови сътрудничеството си в областта на инспекциите по договора, като се позова на ограниченията за пътуване, наложени от САЩ и техните съюзници след избухването на пълномащабна война в Украйна. В същото време руското ръководство подчерта, че остава ангажирано със спазването на споразуменията.

Руските власти обвиниха западните страни, особено САЩ, в ескалиране на конфликта в Украйна. Някои руски официални лица неведнъж са отправяли косвени заплахи за използване на ядрени оръжия.

В понеделник тази седмица Русия уведоми САЩ, че договорът може да изтече през 2026 г., без да бъде заменен, тъй като Вашингтон се опитва да нанесе "стратегическо поражение" на Москва в Украйна.

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG