Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕП отне имунитета на двама евродепутати заради "Катаргейт"


Белгийският евродепутат Марк Тарабела подкрепи отнемането на собствения си имунитет в четвъртък в Европейския парламент.
Белгийският евродепутат Марк Тарабела подкрепи отнемането на собствения си имунитет в четвъртък в Европейския парламент.

Европейският парламент отне имунитета на двама евродепутати след искане на белгийската прокуратура да ги разпита във връзка с разследването за корупция и лобизъм в институцията, известно като „Катаргейт“.

С голямо мнозинство в четвъртък евродепутатите подкрепиха предложенията за сваляне на имунитетите на италианеца Андреа Козолино и на белгиеца Марк Тарабела. Двамата са членове на групата на Социалистите и демократите (S&D). .

Козолино и Тарабела са заподозрени в сериозни престъпления, които биха могли да са равносилни на корупция, пране на пари и участие в престъпна организация. Това става ясно от двата доклада за снемане на имунитет, които бяха одобрени от евродепутатите в четвъртък, съобщава Политико.

И двамата отричат да са извършили каквито и да било нарушения.

Тарабела присъства физически по време на гласуването в Брюксел и подкрепи отнемането на собствения си имунитет.

„Повтарям, че съм невинен в тази афера и сега зависи от съдебните органи да ме разпитат“, каза Тарабела пред репортери след гласуването. Той допълни, че е „щастлив“ от премахването на имунитет.

Козолино също каза, че не се притеснява от свалянето на имунитета.

„Изобщо не се притеснявам, наличността ми е пълна и е подробно документирана“, казва италианецът в интервю за Политико.

Евродепутатите се ползват с имунитет срещу съдебно разследване, докато работят в парламента. Процесът на премахване на тази защита отнема няколко седмици и изисква множество стъпки. В случая процедурата започна на 3 януари.

Говорител на белгийската прокуратура, цитиран от Политико, казва, че местните власти вече могат да третират „замесените хора“ като всеки друг белгийски гражданин.

Скандалът „Катаргейт“ избуха в края на 2022 г. и сериозно подрони авторитета на европейските институции. Подозира се, че Катар е опитал да повлияе на решенията в Европарламента с пари. Доха се стреми към сделка с държави от ЕС, на които да продава своя природен газ, както и към възможност за безвизово пътуване на катарците в Шенгенското пространство.

В центъра на разследването за корупция и лобизъм в полза на Катар беше вече заместник-председателката на ЕП Ева Кайли, която беше отстранена от поста. Тя е в ареста от близо 2 месеца.

Освен нея са обвинени още трима души – бившият евродепутат Антонио Панцери, партньорът на Кайли Франческо Джорджи и лобистът Николо Фига-Таламанка.

По-рано през януари Панцери, за когото се предполага, че е бил лидерът на престъпната мрежа, сключи сделка с белгийската прокуратура, че ще ѝ съдейства в разследването. Той е признал, че е превел 120 000 евро на белгийския евродепутат Тарабела, съобщи адвокатът му.

Катар категорично отрича, че се е опитал да получи влияние чрез подаръци и пари. Мароко също категорично отхвърля обвиненията, че е търсил влияние по въпроси като правата на риболов и спорния статут на Западна Сахара.

"Няма настроение". С какво е различно това Световно
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG