Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България като "дефектна демокрация". Накъде се движат София и Скопие? Ози Озбърн спира да пее


Ози Осбърн. Снимката е архивна.
Ози Осбърн. Снимката е архивна.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • София и Скопие
  • Велислав Минеков и Найден Тодоров
  • Христо Грозев

Парламентът осъди говора на омраза и агресията срещу българи в Северна Македония. Текстът на декларацията обединява предложения на ПП, ДБ, ГЕРБ и „Възраждане“. Повод за решението е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид. Декларацията беше приета без дебат и без гласове „против“. Тя е част от сегашния етап на напрежението между двете страни, започнал с побоя над Пендиков.

Правителството

Изборите са насрочени за 2 април, парламентът е разпуснат, а в служебния кабинет има само една смяна – на министъра на културата Велислав Минеков. На негово място идва диригентът Найден Тодоров, който в момента е директор на Софийската филхармония.

Мотивите за смяната на Минеков не са посочени. Свалянето му идва след като той открито зае страната на режисьора Александър Морфов, противопоставил се на назначението на кадър на ДПС за пиар на театъра.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Изборите

София, Варна и Пловдив ще избират общо 6 депутати повече, отколкото досега. Решението е на ЦИК. То е взето след анализ на данните от последното преброяване, което показва, че населението е намаляло и е по-концентрирано в големите градове.

ГЕРБ продължава да смята, че политическата криза не може да се разреши без тяхно участие. ПП и ДБ твърдят, че търсят „голямо обединение“ с граждански организации.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Демокрацията

България падна с нови четири позиции в класация на британската група „Икономист“ за състоянието на демокрацията в света. Сега страната заема 57-о място от общо 167 държави и попада в онази част от списъка, в която се намират „дефектните демокрации“.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Фронтът

Киев очаква масирано руско настъпление за годишнината от войната – 24 февруари. По данни на украинските въоръжени сили боевете са усилили своята интензивност, а според президента Зеленски ситуацията на фронта вече е влошена.

ЕС допуска, че Киев може да получи изтребители, но дори да е така, те не биха стигнали бързо до фронта.

Русия нанесе удари по жилищни райони в Краматорск – градът, в който миналата година бяха убити десетки при удар по железопътната гара.

Ленин в Украйна

Путин нападна Украйна след като осъди Ленин и болшевиките – заради това, че те са „измислили“ украинската нация и са й дали територии, които по думите му са руски. Но защо сега Москва поставя паметници на Ленин и преименува улици на съветски герои в териториите, които окупира? Двама историци имат отговори на този въпрос.

Христо Грозев. Катаргейт

Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат напуска Виена, където живее от 20 години. Той смята, че „във Виена има повече руски агенти, отколкото полицаи“. По-рано Грозев беше обявен за издирване от Русия. Той е автор на разследвания, уличаващи руските служби в убийства и военни престъпления.

Европарламентът отне имунитета на Андреа Козолино от Италия и Марк Тарабела от Белгия. Депутатите се разследват за лобизъм в полза на Катар.

И три препоръки

Живата легенда на хеви метъла спира да пее на живо. Ози Озбърн е Човек на деня на Свободна Европа.

Рапър от Таджикистан пее за свой съгражданин, който има и руски паспорт – мобилизиран е от Русия и умира на фронта.

Едвин Сугарев започна свой месечен подкаст, наречен „24.02“ и посветен на войната в Украйна. Той дава думата на български писатели, първият от които е Теодора Димова.

… плюс моят личен фаворит

Те живеят на 30 км от училището и трябва да пътуват с междуградския автобус за по 120 лева месечно. Вероника и Ненка са част от една голяма група ученици, за които образованието не е безплатно. Сега са в гимназията, където учебниците все още трябва да се купуват. Видка Атанасова разказва как се справят.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG