Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доклад на СЗО за хуманитарната криза в Украйна предизвика спор между САЩ и Русия


Болницата в украинския град Вилнянск, Запорожка област, разрушена от руски ракетен удар, 23 ноември 2022 г.
Болницата в украинския град Вилнянск, Запорожка област, разрушена от руски ракетен удар, 23 ноември 2022 г.

Съединените щати и Русия влязоха в спор в събота заради доклад на Световната здравна организация (СЗО) за хуманитарната криза в Украйна, съобщи Ройтерс. Москва каза, че е "политически мотивиран", а Вашингтон призова той да бъде бързо актуализиран.

Докладът на генералния директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус беше представен на управителния съвет на организацията, в който има представители и на Русия и САЩ.

Той обхваща събитията през първите девет месеца на 2022 г. и класифицира ситуацията в Украйна, която Русия нахлу на 24 февруари, като "една от осемте остри глобални извънредни ситуации в здравеопазването". Докладът отчита повече от 14 000 цивилни жертви, 17,7 милиона нуждаещи се от хуманитарна помощ и 7,5 милиона украински бежанци, разселени из Европа.

От 471 атаки с тежки оръжия срещу здравни заведения по света, 448 са извършени в Украйна, се казва в доклада.

Представителят на Русия в борда на СЗО го нарече "политизиран и едностранчив" и определи написаното за Украйна като "неоснователни обвинения".

Москва отрича да атакува цивилни в Украйна. Откакто започна войната, която нарича специална военна операция, Русия опустоши украински градове, уби хиляди и разтърси световната икономика.

Шеба Крокър, представител на САЩ в ООН, призова за актуализиран доклад, който да документира инцидентите в Украйна от септември насам.

"Атаките на Русия причиниха неописуема вреда на цивилните и критичната инфраструктура в Украйна", каза тя на заседанието на борда, цитирана от нейния офис.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG