Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цялата необходима помощ". Как България и светът подкрепят Турция и Сирия след земетресенията


Спасители извеждат момиче от срутена сграда след земетресение в Диарбекир, Турция, 6 февруари 2023
Спасители извеждат момиче от срутена сграда след земетресение в Диарбекир, Турция, 6 февруари 2023

Десетки държави международни организации по света изразиха подкрепа за Турция и Сирия и изпращат хуманитарна помощ и финансови средства след смъртоносните земетресения в двете страни.

Те започнаха с тежък трус с магнитуд 7,8 в понеделник рано сутринта с епицентър в турския град Газиантеп, като достигна и съседна Сирия. В рамките на следващото денонощие бяха засечени още няколко вторични труса. Вследствие на това загинаха хиляди хора, като до момента официалният брой на жертвите в двете страни е близо 5 хиляди.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че 45 държави са предложили помощта си. По-късно от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) казаха, че над 2600 служители от 65 държави са изпратени в района на бедствието, за да помагат на турските спасители.

Еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич съобщи, че Екипи от 17 европейски държави са били изпратени в Хатай, Диарбекир, Малатия, Газиантеп и Килис в Югоизточна Турция.

Турските власти са изпратили десетки хиляди спасители, като само от Истанбул те са над 13 000. Ръководителят на АФАД Юнус Сезер съобщи, че 16 400 служители на Дирекцията работят в районите, засегнати най-силно.

Досега има информация за 6217 срутени сгради. Изпод отломките им са спасени 7840 души по данни от вторник сутринта. АФАД е изпратила 65 хиляди палатки и над 300 хиляди одеяла. Министърът на здравеопазването съобщи, че в района на бедствието са изпратени 4221 медици и 813 линейки.

Спасителните операции протичат при валежи от сняг или проливен дъжд и при минусови температури.

България беше една от първите страни, които реагираха и изпратиха помощ. Служебният министър-председател Гълъб Донев каза, че страната е изпратила 73 спасители, над 30 единици специализирана техника и пет кучета от Българския Червен кръст. Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев също заяви готовност България да изпрати хуманитарна помощ.

В понеделник София изпрати и два самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили, заредени с помощи. Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) също ще се включат в спасителната акция.

Модул от 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) отпътува от Пловдив за Турция с необходимата техника. Българският Червен кръст предложи също хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП).

По-къно във вторник Вашингтон също обяви, че ще окаже "цялата необходима помощ, от всичко от каквото има нужда" по думите на американския президент Джо Байдън.

Той разговаря с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по телефона, като изрази съболезнованията си от името на американския народ.

Байдън добави, че изпратените от САЩ спасителни екипи "ще бъдат разположени бързо в подкрепа на усилията на турските спасители за издирване и спасяване на оцелели, и ще координират друга помощ, която може да се окаже необходима за засегнатите от земетресенията хора, включително здравни грижи и основни средства от първа необходимост".

Украйна, срещу която Русия води война от близо година, също предложи помощ. Министърът на външните работи Дмитрий Кулеба каза, че Киев е готов да изпрати голяма група спасители в Турция. "Работим в тясно сътрудничество с турската страна, за да координираме разполагането им", написа Кулеба в Туитър. Руският президент Владимир Путин също обеща да изпрати спасители.

Общото събрание на ООН почете с минута мълчание жертвите. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова международната общност да помогне на хилядите семейства, засегнати от бедствието.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди каза, че "симпатиите на 1,4 млрд. души в Индия са с пострадалите от земетресението хора в Турция". Китай отпусна помощ на стойност 400 млн. юана (58,9 млн. долара).

Международна помощ изпращат още от ЕС, НАТО, ООН, както и правителствата на Япония, Ирак, Иран, Пакистан, Австралия, Нова Зеландия и други.

Много държави изпратиха помощи и в Сирия, където организацията и доставянето на международна помощ е по-трудно. Страната е в тежко състояние вследствие на близо десетилетна война, а територията ѝ е разделена на правителствени и бунтовнически райони.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG