Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никакъв проблем". Учени организират конференция за мира с подкрепата на Митрофанова


Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова. Снимката е архивна
Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова. Снимката е архивна

Представители на Съюза на учените в България организират научна конференция за мир, която се открива с поздрав от посланик на воюваща страна. Става дума за посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова, а събитието се провежда близо година, след като руската армия започна война срещу Украйна.

Темата на конференцията е „Търсеният мир в съвременния свят“. Тя се провежда във вторник в читалище „Искра 1924“ във Варна. Като организатори са посочени секция „История“ на Съюза на учените в България и клонът на организацията във Варна.

Информация за събитието беше разпространена в социалните мрежи и предизвика дори призиви за протест. В нея се посочва, че конференцията ще започне с „приветствено слово“ от посланика на Русия в България.

Самата тя не присъства на събитието, а словото ѝ е прочетено, каза пред Свободна Европа Нина Дюлгерова – почетен председател на секция „История“ на Съюза на учените в България и модератор на конференцията.

„Как си представяте да дойде? […] Естествено, че тя няма как да участва, защото е в София“, каза Дюлгерова преди събитието. „Приветствие ще има, което ще се прочете. В писмен вид. Никакъв проблем.“

Защо Русия, а не Украйна?

Нина Дюлгерова, която е организатор на събитието, отрече до посолството на Русия да е изпращана покана за присъствие. По думите ѝ до дипломатическата мисия е изпратена „информация, без никаква форма на канене“, а поводът за това е, че по първоначален замисъл конференцията е трябвало да бъде посветена на 145-ата годишнина от Освобождението на България.

На въпрос как обяснява приветствието от посолството на воюваща страна към научна конференция, посветена на мира, Дюлгерова отговори, че работи като „академичен човек с доказан академизъм, а не с политически пристрастия“.

Попитана дали е изпратена информация за конференцията и до посолството на другата воюваща страна – Украйна, тя каза, че „няма как украинско посолство да се кани, при условие, че войната не е основният фактор“.

„Ние повече в теоретичен и исторически план разглеждаме процесите“, каза още Дюлгерова. „Украинското посолство изобщо не ни е било в дневния ред. Искате да ги поканя, за да ми обясняват как украинците са освободили България от Османската империя?“

Кой за какво ще говори?

Според програмата на събитието, публикувана в социалните мрежи, сред темите на докладите на събитието са „ООН – гарант на международното право“ на доц. Масис Хаджолян, „Войната и политическата посредственост“ на доц. Иво Стамболийски, „Войната и мирът – съвременната битка за историята“ на организаторката проф. Нина Дюлгерова.

Дюлгерова е преподавател във Варненския свободен университет. От началото на войната в Украйна има медийни участия, в които е казвала, че Русия ще спечели „военната операция”.

В програмата, чиято автентичност Дюлгерова потвърди, присъства и тема „СМЕРШ във войната с нацизма за мир“, представена от Валентин Събков. СМЕРШ е съветска служба за сигурност и контраразузнаване, а името ѝ е съкращение от „Смърт на шпионите”. Тя е създадена през 1943 г. по идея на Сталин и се занимава с разследвания и екзекуции на съветски войници, обвинени в предателство, и с прочистване на териториите, завзети от Червената армия от нейни противници.

Друга тема, представена от Симеон Кулиш - член на движение „Русофили“, е „България като гарант на мира на Балканите в периода 1957 - 1989“ – период, в който в страната има тоталитарно управление. В програмата присъства и доклад на тема „Прибалтика – невъзможният мир“. Става дума за района на съседните на Русия страни Литва, Латвия и Естония, които са членки на НАТО и ЕС.

Според Дюлгерова целта на конференцията е „да се търсят възможности да се намери мира чрез преговори, договори и доколко и как историята може да помогне тук.“

Прочитът на програмата на конференцията сред хора в социалните мрежи обаче е друг. Гражданското сдружение БОЕЦ определи събитието като „хибридна мерзост“ и призова за протест.

„Докога ще се държим като руски сателит, а ще мрънкаме, че не ни приемат в Шенген“, написа във Фейсбук Стела Николова, бивш депутат от „Демократична България“ от Варна.

Руската инвазия досега

Конференцията във Варна се провежда близо година, след като руската армия започна непредизвикана военна инвазия в Украйна. Руските сили окупираха украински територии. Украинските власти и международни организации съобщават за екзекуции, изнасилвания, мъчения и отвличания на цивилни в окупираните населени места. Руската армия продължава да извършва въздушни удари срещу жилищни сгради и критична цивилна инфраструктура в Украйна.

Москва многократно е казвала, че би се съгласила на примирие, само ако Украйна се откаже от свои територии. Киев казва, че мирът е възможен само след изтегляне на руската армия от цялата територия на Украйна.

В началото на войната Русия обяви България за „неприятелска държава“. София и Москва навлязоха в дипломатическа криза, в чийто център често се оказваше името на руската посланичка Елеонора Митрофанова.

На българския национален празник 3 март Митрофанова сравни войната в Украйна с Руско-турската освободителна война. По-късно нарече български граждани „подлоги“ чрез публикация на страницата на посолството, а през юни, когато България изгони 70 руски дипломати след доказателства на службите за намеса във вътрешните работи, тя заплаши да прекрати дипломатическата си мисия в София. Въпросът дали Митрофанова да присъства на първото заседание на 48-ото Народно събрание предизвика спорове, но накрая тя не получи покана.

Митрофанова обаче участва в редица събития през последните месеци, включително конференция в София, на която български и руски политици призоваха за създаване на движение „Народна дипломация за мир“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG