Връзки за достъпност

Извънредни новини

Никола Тесла, който накара реката да тече нагоре


Никола Тесла
Никола Тесла

Никола Тесла

изобретател, физик, електроинженер (1856 – 1943)

Произход: сърбин, роден в Хърватия, Австро-Унгария, семейство на православен свещеник

Образование: гимназия в Карловац, Имперски технически колеж в Грац (незавършен), слуша лекции по философия в Прага

Интереси: електричество, безжично пренасяне, изобретения

Известен с: създател на устройства, работещи с променлив ток, многофазни системи, изобретател на синхронния генератор и асинхронния електродвигател

Признание: изобретенията му водят до „втори етап на промишлената революция“, на него е кръстена единицата за измерване плътността на магнитния поток, някои биографи го наричат „човекът, който изобрети XX век“

Къде е интернет? Не е в кабел или компютър, не виси във въздуха или етера, в чието съществуване вярва Никола Тесла. Негова е идеята за безжична магия, която управлява електричеството.

През 1898 г. той демонстрира лодка, която плува без двигател, без кабел, и отговаря на въпроси. „Лодката направи сензация, каквато друго изобретение не е правило“, пише Тесла.

Само това да беше открил, пак щеше да е сред най-великите. Но не. Наричат го „човекът, който изобрети XX век“ заради работата по електромагнетизма, налагането на променливия ток, разработката на асинхронния двигател.

Той прави устройствата за рентгенови лъчи, флуорисцентното и неоновото осветление. Според скромни сметки, Тесла има над 700 изобретения и 278 патента.

Никола е сръбско момче, родено през 1856 г. в хърватско село. Баща му е свещеник, майка му е с феноменална памет и прави инструменти за домакинството. Малкият отрано се запалва по науката - вижда гравюра с Ниагарския водопад и казва, че някой ден с голямо водно колело ще овладее тази енергия.

Гласят го за свещеник, но се намесва Съдбата. На 17 години Тесла пипва холера, а молитвите на баща му помагат, чак когато обещава - ще учиш инженерство. В Политехниката в Грац той бързо научава всичко, скучно му е и поема по наклонената плоскост - профуква парите за издръжка, но се усеща и спира с хазарта.

Става чертожник в Марибор, учи философия в Прага, после е главен електротехник на телеграфна компания в Будапеща и стига до Париж, в европейската централа на Томас Едисон. Талантът му е забелязан и шефовете го ползват за специални поръчки, а после го пращат в САЩ.

Там слиза на брега с 4 цента в джоба, но не се притеснява - има писмо, с което парижкият шеф го препоръчва лично на Едисон: „Познавам двама велики мъже на този свят, единият от тях сте Вие, а другият - този младеж.“

Младежът е на 28 години, пълен с идеи и работоспособност, има знания за електричеството и физиката, които инстинктивният Едисон няма. Но те се сблъскват по две линии.

Първо, Едисон залага на правия ток, а Тесла - на променливия. И второ, Едисон му обещава 50 000 долара бонус за подобрения по нова машина, но когато трябва да плати, му казва: „Младежо, нямаш представа от американското чувство за хумор.“ А Тесла напуска.

След високоволтовия конфликт с Едисон, идва тежък период, когато Тесла „спи, където намери и яде, каквото намери“. Но приятел урежда инвеститори и през 1887 г. е основана „Тесла Къмпани Арк Лайт“. Тя се разраства и наема офис на Пето авеню.

Междувременно Тесла регистрира 7 патента за уреди с променлив ток, който е далеч по-ефективен и лесен за пренасяне. Но Едисон не се примирява и пламва тъй наречената „война на токовете“.

Джордж Уестингхаус я описва така: „Едисон казваше, че постоянният ток е река, която тече мирно към морето, а променливият ток е порой, препускащ яростно над пропаст. А проф. Харолд Браун обикаляше страната, говореше на публиката и с променлив ток убиваше стари коне и кучета направо на сцената, за да покаже колко опасен е той“.

Не се знае дали Тесла би оцелял във войната, но Уестингхаус му предлага общ бизнес - дава му 5000 долара, акции от компанията си и 2.50 долара на всяка продадена конска сила енергия. Забогатял, Тесла, чиято глава е пълна с изобретения, веднага прави нова лаборатория.

Никола Тесла е странна птица. Той е висок 188 см, но тежи 64 кг. Има светли очи, големи ръце и „забележително големи палци“, което помага в механичната работа. Паметта му е феноменална, знае цели книги наизуст, говори 8 езика. Винаги е чист, добре подстриган, елегантен.

Жените са луди по него, но той нехае и никога не се жени. Но е влюбен в гълъбицата, която идва на прозореца му: „Обичах този гълъб, както мъжът обича жената, а и той ме обичаше.“

Той живее в скъпи хотели, работи 10-12 часа през деня, вечеря точно в 8.10 часа в скъп ресторант, храни се и пие умерено, а накрая става вегетарианец. След вечеря си доработва до към 3.00 сутринта и ляга, но преди заспиване масажира сто пъти всеки пръст на краката. Твърди, че това стимулира мозъчните клетки.

Тесла е обсебен от числото 3 - винаги мие ръцете си три пъти, обикаля три пъти сградата, преди да влезе в нея, живее в стаи на третия или 33-я етаж. Не понася и не носи бижута, изчислява обема на чашата за кафе, брои крачките си. Дразни го миризмата на камфор, не обича да се здрависва и не понася пълни хора.

Не само странности, но и загадки има около него. Нереализираните идеи на Тесла се свързват с безжично предаване на енергия на огромни разстояния, с „Филаделфийския експеримент“, с Тунгуския метеорит, с ефективен електромобил, с лъчево оръжие.

Но да се върнем към великите неща, които наистина прави. През 1893 г. Уестингхаус печели конкурс да освети Чикагското изложение. Тесла монтира 12 агрегата за променлив ток и, щом президентът Гроувър Кливланд натиска копчето, светват едновременно 100 000 лампи. Този „Град на светлината“ изпълва с възторг 27-те милиона посетители и оттам нататък 80 на сто от електрическите устройства, поръчвани в САЩ, са с променлив ток.

Така идва следващата голяма поръчка и детска мечта на Тесла - да впрегне Ниагарския водопад. Съоръжението е сложно, работата отнема 5 години, но през 1896 г. токът потича към Бъфало, а в. „Ниагара фолс“ пише: „Завъртането на превключвателя в голямата централа в Ниагара затвори верига, която накара реката да тече нагоре.“

А когато генераторите на Ниагарския водопад достигат планираните 10, токът стига до Ню Йорк, пали светлини и движи железници. Тогава дори системите на Едисон се преобразуват, за да използват променлив ток. След тези величествени постижения, до смъртта си през 1943 г., Тесла се отдава на изследвания по високочестотното електричество, радио-разпространението и други фантастични проекти. Повечето не се реализират, защото са в мащаб на цялата планета.

Два дни, след като умира в стая 3327 на хотел „Ню-Йоркър“, го намира камериерката, която пренебрегва последните му думи, отправени към света чрез картонче на вратата: „Не безпокойте!“

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Свободна Европа Голямата картина тук!

*Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG